İşyeri ergonomisi ve iş-yaşam dengesinin işletme performansına etkisi
Effect of workplace ergonomy and work-life balance on business performance
- Tez No: 661963
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, İşyeri Ergonomisi, İş-Yaşam Dengesi, Performans, İşletme Performansı, Verimlilik, Ergonomics, Workplace Ergonomics, Work-Life Balance, Performance, Business Performance, Productivity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Endüstrinin hızla gelişmesi ve artan rekabet ortamının sonucu olarak sağlıksız çalışma ortamlarından kaynaklanan iş kazaları, çalışanlar üzerinde bir baskı oluşturmaktadır. Oluşan bu baskı, bireylerin iş-yaşam dengesini bozmakta ve verimliliğini etkileyerek işletme performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Çalışma ortamında yapılacak ergonomik düzenlemelerle meydana gelebilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmak mümkün olabilmektedir. İşyeri ergonomisinin oldukça önemli olduğu çalışma hayatında, işletme performansına etki eden ergonomik faktörlerin etkisini ölçmek için daha önce kullanılan“İşyeri Ergonomisi”ölçeğinin günümüzde iş sağlığı ve güvenliği konularını da ele alarak geliştirme gereksinimine ihtiyaç duyulmuştur. Bu araştırmanın amacı, İşyeri Ergonomisi ve İş-Yaşam Dengesinin İşletme Performansına etkisini incelemektir. Araştırma için İşyeri Ergonomisi Ölçeği, İş-yaşam Dengesi Ölçeği ve İşletme Performansı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Bursa ilindeki Organize Sanayi Bölgelerinde üretim yapan işletmelerdeki beyaz ve mavi yaka 1093 çalışandan oluşmaktadır. Araştırmada istatistiksel analizler için SPSS (18.0) ve AMOS (16.0) kullanılmıştır. SPSS ile demografik verilerin dağılımı, faktör analizleri, geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, t-testleri, ANOVA testleri, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmada yapılan korelasyon analiz sonucu elde edilen bulgularla işyeri ergonomisi ile işletme performansı arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulgulanmıştır. Ayrıca İş-Yaşam dengesi ile işletme performansı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan regresyon analizi sonucu işyeri ergonomisinin işletme performansını pozitif yönde etkilediği aynı zamanda iş-yaşam dengesinin de işletme performansını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the rapid development of the industry and the increasing competitive environment, work accidents caused by unhealthy working environments create pressure on employees. This pressure disrupts the work-life balance of individuals and affects productivity; thus, negatively affecting business performance. It is possible to eliminate the possible unfavorable situations through ergonomic arrangements in the work environment. Workplace ergonomics are crucial in working life, there is a need to improve“Workplace Ergonomics”scale, which was previously used to measure the effect of ergonomical factors affecting business performance, by also including occupational health and safety issues. The purpose of this study is to examine the effect of Workplace Ergonomics and Work-Life Balance on Business Performance. Workplace Ergonomics Scale, Work-Life Balance Scale, and Business Performance Scale was used for the study. The sample of the study consists of 1093 white and blue-collar workers in the production enterprises in the Organized Industrial Zones in Bursa. SPSS (18.0) and AMOS (16.0) were used for the statistical analysis in the study. Distribution of demographic data analysis, factor analysis, validity and reliability analysis, t-tests, ANOVA tests, correlation and regression analysis were performed with SPSS. With the findings obtained as a result of the correlation analysis made in the study, positive and significant relationships between workplace ergonomics and business performance were found. In addition, a positive significant relationship was found between work-life balance and business performance. As a result of the regression analysis, it has been determined that workplace ergonomics positively affects the business performance, as well as the work-life balance positively affects the business performance.