Bilişim sistemlerinin ve teknolojilerinin muhasebe ve finansal raporlama uygulamalarına etkisi
The effect of information systems and technologies on accounting and financial reporting applications
  1. Tez No: 661984
  2. Yazar: ERTUĞRUL SİNAN KIZMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Finansal Tablolar, Bilgi Teknolojileri, Bilişim, Accounting, Financial Statements, Information Technologies, Information
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Muhasebe, işletmelerde faaliyetler sonucu oluşan finansal nitelikteki bilgileri toplayan, işleyen ve elde edilen sonuçları işletme içi ve dışındaki kişi ve kurumlara ileten bir bilgi sistemidir. Muhasebe bilgi sistemleri, 21. Yüzyılda bilişim teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak gelişmiştir. Muhasebede bilgi teknolojilerinin kullanılması iş gücü, zaman, kağıt, ciltleme gibi bir çok hususta tasarruf edilmesini sağlamıştır. Önceleri manuel olarak yapılması durumunda çok uzun süren işlemler, bilişim teknolojilerinin muhasebe ve finansal uygulamalarda daha yoğun kullanılmasıyla çok daha az zaman almaktadır Bu çalışmanın amacı; bilişim sistemleri ve teknolojilerinin muhasebe ve finansal raporlama uygulamalarına etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda hazırlanan anket formları hem Google drive sistemi üzerinden elektronik ortamda hem de Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren muhasebe bürolarına ziyaret düzenlenerek yüz yüze uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS yardımıyla analiz edilmiş ve bulgular ışığında ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, muhasebe meslek mensuplarının dijitalleşme ve teknolojik değişimlere kendini hazır hissettiği, yeni teknolojileri yakından takip ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca muhasebe mesleğinin teknolojik gelişmeler ışığında kendisini geleceğe hazırlayacak olan yeni bir modeli destekleyeceği ve teknolojik gelişmelerin muhasebe mesleğini olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting is an information system that collects and processes the financial information which is obtained as a result of activities in enterprises and it transmits the results to individuals and institutions both inside and outside the business. Accounting information systems have improved with the development of information technologies in the 21st century. The use of information technologies in accounting has saved a lot of things; such as labor force, time, paper, binding and so on. Very long-lasting transactions if done manually before, have been taking much less time with the intensive use of information technologies in accounting and financial applications. The aim of this study is to investigate the effect of information systems and technologies on accounting and financial reporting applications. The survey forms, prepared in this context, have been applied both electronically via Google drive system and face-to-face by arranging visits to accounting offices operating in Kahramanmaraş province. The obtained data were analyzed with the help of SPSS and the results have been evaluated in the light of the findings. As a result, it has been determined that accounting professionals feel ready for digitalization and technological changes and they closely follow new technologies.In addition, it has been found that the accounting profession will support a new model that will prepare itself for the future in the light of technological developments and these technological developments have positively affected the accounting profession.