Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin finansal tabloların denetimi üzerine etkisi
The effect of developments in information technology on the control of financial statements
- Tez No: 533239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojisi, Muhasebe, Denetim, Finansal Tablo, Information Technology, Accounting, Auditing, Financial Statement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler muhasebe süreçleri üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bilhassa büyük işletme yönetimlerinin muhasebeye karşı olan yaklaşımları bilişim teknolojilerinin muhasebesel alanda daha etkili olmasını sağlamıştır. Muhasebe sistemlerinde ileri teknolojilerin kullanılması ile beraber zamanla denetim süreçlerinin de bu teknolojilere uyum sağlaması gündeme gelmiştir. Buna bağlı olarak bilgi teknolojileri denetim süreçlerine entegre edilmiş ve denetimde otomasyon sağlanmıştır. Böylece daha etkin ve kaliteli bir denetim süreci elde edilmiştir. Dolayısıyla bilişim teknolojisinde yaşanan gelişmeler, denetim süreçlerinde önemli gelişmelere neden olmuştur. Günümüzde denetçiler denetim süreçlerindeki bütün aşamalarda kullanabilecekleri bir donatıya sahiptir. Denetim süreci, artık evraklı belgeleme yöntemi ile yapılan geleneksel denetimden, bilgisayarlı denetim yöntemine doğru gelişme göstermektedir. Bu donatılar sayesinde denetçiler denetimde otomasyon, zamandan tasarruf, tutarlı bir denetim organizasyonu gibi önemli avantajlar elde edebilmektedir. Dolayısıyla bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler denetim mesleğini de önemli ölçüde etkilemiş olmaktadır. Manuel olarak yapılan denetimler hem denetim süreci hem de teknolojiye dayalı işlemlerin denetlenmesinde yetersiz kalabilmektedir. Bu sebeple denetim süreçlerinin teknolojiye dayalı araçlar ile yapılması otomasyonun sağlanması bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışmada bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik araçların finansal tablolar üzerindeki denetimde sağladığı yararlar ve bilgi teknolojilerinin denetim süreçlerindeki etkisi araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Developments in information technologies play an important role in accounting processes. In particular, the approach of large business management to accounting has enabled it technologies to be more effective in the accounting field. With the use of advanced technologies in accounting systems, it has come up that audit processes adapt to these technologies over time. Accordingly, it is integrated into control processes and automation is provided on auditing. Thus, a more efficient and quality audit process has been achieved. Therefore, developments in Information Technology have led to significant developments in audit processes. Today, auditors have the equipment they can use at all stages of the audit process. The audit process is now evolving from traditional auditing with documented documentation to computerized auditing. Thanks to these equipment, auditors can achieve significant advantages such as automation in audit, time savings, and a consistent audit organization. Therefore, developments in information technologies have also affected auditing profession significantly. Manual audits may be insufficient to audit both the audit process and the technology-based processes. For this reason, it is important to make audit processes with technology-based tools in order to ensure automation. In this study, the beneficial effects of Information Technologies on auditing processes are investigated.