Böbrek taşı tedavisinde skopili ve skopisiz iki farklı retrograd intrarenal cerrahi tekniğin karşılaştırılması
A comparison of two different retrograded intrarenal surgery techniques with and without fluoroscopy in kidney stone treatment
- Tez No: 662001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA EKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Retrograt intarenal cerrahi, floroskopi kullanılmayan teknik
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Ürolitiyazis tedavisinde floroskopisiz RIRS (Retrograd intrarenal cerrahi) tekniği ile rutin kullanılan floroskopili RIRS tekniğini etkinlik ve güvenilirlik açısından karşılaştırmak Çalışma tasarımı: Gözlemsel bir çalışma. Çalışma yeri ve süresi: Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Bölümü, Çorum, Türkiye, Ağustos 2019 ve Ağustos 2020. Metodoloji: RIRS operasyonunda floroskopi kullanılarak yapılan 98 hasta ve floroskopi kullanılmadan yapılan 100 hastanın ameliyat öncesi ve sonrası verileri prospektif olarak değerlendirildi. Operasyon öncesi hasta onamının olmaması, gebelik, pıhtılaşma bozukluğu, aktif üriner sistem enfeksiyon varlığı ve ektopik böbrek gibi anatomik anomalisi olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Floroskopisiz teknikte floroskopi cihazı ameliyathanede kullanıma hazır halde bulunduruldu ancak tüm manipülasyonlar floroskopi kullanılmadan, direk görüş altında gerçekleştirildi. Floroskopisiz yöntemle başlanıp, floroskopi kullanımı gereken hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Ortalama yaş 48,22 ± 14,42 (18-84) yıl olarak bulundu. Hastaların 129 (% 65,2) erkek, 69'u (% 34,8) kadındı. Ortalama taş boyutu 18,5 ± 2,31 (5-30) mm idi. Taşsızlık oranı ameliyattan sonra floroskopi kullanılan grupta 90 (% 91), floroskopi kullanılmayan grupta 90 (% 90) olgu olarak hesaplandı. Floroskopi kullanılan yöntemde ortalama 8,76 ± 9,50 sn floroskopi kullanılırken, floroskopi kullanılmayan yöntemde hiç kullanılmamıştır. Ameliyat sırasında bir hastamızda (floroskopi kullanılan grupta) clavian 3b komplikasyon görüldü (perirenal hematom) takip ile geriledi. 7 hastada (% 3,6) ateş, 7 hastada (% 3,6) hematüri ve 1 hastada (% 0,05) taş yolu gibi minör komplikasyonlar gelişti. Sonuç: Floroskopisiz rırs yöntemi, rutin uygulanan floroskopili yöntem gibi böbrek taşı tanısı konulan hastalarda endoürologlar tarafından etkin ve güvenli bir şekilde uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, we aimed to present our results of comparison between the retrograde intrarenal surgery (RIRC) with fluoroscopy tecnique and without fluoroscopy tecnique, and to evaluate the efficacy and safety of this procedure prospectively. STUDY DESIGN: Our study is an observational study PLACE AND DURATİON OF STUDY: Hitit Univercity Erol Olçok Research And Training Hospital–Çorum, TURKEY Urology Department August 2019-August 2020 MATERIAL AND METHODS: In our studty we included 100 patients into with fluoroscopy group and 98 patients into without fluoroscopy group. We excluded the patients who have not consent forms, pregnancy, coagulaiton problems, urinary tract infection and ectopik kidney. In without fluoroscopy group the fluoroscopy system was ready in the operation room but all of the operations made by visual acsess. In this group fluoroscopy used patients excluded. RESULTS: The mean age of all patients was 48.22 ± 14.42(18-84) years . 129 (% 65.2) patinets were male, 69 (% 34.8) were female. The mean stone size was 18.5 ± 2.31 (5-30) mm. The stone free rate in without fluoroscopy group was 90 (% 90), in with fluoroscopy group was 90 (% 91). In with fluoroscopy group the mean fluoroscopy time was 8.76 ± 9.50 sec, in without fluoroscopy group no fluoroscopy was used. In one of our patient in with fluoroscopy group, a clavien 3b complication, perirenal hematoma was seen and resorbed spontaneously. 15 patients have minor complications such as, 7 (% 3.6) high fever, 7 (% 3.6) hematuria ve 1 (% 0.05) steinstrasse. CONCLUSION: The retrograde intrarenal surgery procedure without fluoroscopy can be used as safe as with fluoroscopy procedure by the urologists treating the kidney stones. KEYWORDS: Retrograde intrarenal surgery, without fluoroscopy tecnique