Böbrek taşı tedavisinde mikro perkütan nefrolitotominin etkinlik ve güvenilirlilik parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation the efficacy and safety parametres of micro percutaneous nephrolithotomy in the treatment of kidney stone
  1. Tez No: 389712
  2. Yazar: MUHARREM BATURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER SEÇKİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, Mikro PNL, ESWL, Renal stone, MicroPerc, PNL
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Böbrek taşlarının minimal invaziv tedavisi için modifiye edilmiş, Mikro Perkütan Nefrolitotomi (Mikro PNL) operasyonun sonuçlarını sunmayı amaçladık. Bireyler ve yöntem: Kliniğimizde böbrek taşı nedeniyle ameliyat olan, yaş ortalaması 23,17 ± 20,84 yıl olan 34 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara litotomi pozisyonda ucu açık üreter katater takılmasını takiben, prone pozisyonda C Kollu skopi eşliğinde tercih edilen kalikse tam görüş sağlayan Mikro PNL ile giriş yapıldı. Kalkül 230µ Holmium-YAG laser ile tamamen parçalara ayrıldı. Preoperatif ve postoperatif değerler kayıt edildi. Bulgular: Hastaların ortalama vücut kitle indeksi ( VKI ) 25,19 ± 5,30 kg/m² olarak kayıt edildi. Ortalama taş boyutu 163,38 ± 70,14 mm idi. Ortalama operasyon , C Kollu ve hastanede yatış süreleri sırasıyla 60,58 ± 18,33 dakika, 68,47 ± 58,82 saniye ve 36,64 ± 17,84 saat idi. Hiç bir hasta da major komplikasyon ve organ yaralanması tespit edilmedi. Toplam başarı oranı ise % 94,11 olarak kayıt edildi. Taş yolu gelişen 1 hastaya URS yapılarak tam taşsızlık sağlandı. Ekstravazasyon gelişen 1 hastaya ise perop batın dreni takılarak takibe alındı. Sonuç: Bu hasta grubundaki sonuçlarımıza göre semptomatik 2 santimetre altı böbrek taşı tedavisinde Mikro PNL' nin uygulanabilir, güvenli ve etkin bir tedavi seçeneği olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To describe the preliminary results of new modified minimal invasive technique- Micro-percutaneous nephrolithotomy (microperc) for the treatment of renal stone disease. Materials and methods: A total of 34 patients (mean age: 23,17 ± 20,84 years) with renal stones underwent microperc. After the insertion of ureteral catheter in lithotomy position, the percutaneous renal access was performed with 4.85Fr all-seeing needle to the desired calix under C-arm fluoroscopy. The stone disaggregation was accomplished with 230µ Holmium-YAG laser. The perioperative and postoperative findings were prospectively evaluated. Results: The mean BMI was calculated as 25,19 ± 5,30 kg/m². Average stone size was 163,38 ± 70,14 mm. The mean operation, fluoroscopy, and hospitalization time were 60,58 ± 18,33 minutes, 68,47 ± 58,82 seconds, and 36,64 ± 17,84 hours respectively. No adjacent organ injury or major complication was observed. The mean hemoglobin levels preoperative and postoperative was 1.05±0.73 gr/dl. The overall success rate was 94,11 %. Steinstrasse was observed in 1 patients and operated with rigid URS. The extravasation of irrigation fluid was observed in one patient and treated with drain placement. Conclusion: Although our study presents the preliminary results of MikroPerc is feasible, safe and efficacious minimal invasive treatment modality with low complication and morbidity rate for the treatment of symptomatic under 2 centimeter renal stones.