Global Spor Giyim markası tüketicilerinin satın alma tarzları üzerine bir araştırma
A research on the buying styles of Global Sports Clothing brand consumer
- Tez No: 662034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Giyim Markası, Tüketici Davranışı, Tüketici Satın Alma Tarzı, Global Spor Giyim Markası, Sport, Sportswear Brand, Consumer Behavior, Consumer Purchasing Style, Global Sportswear Brand
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde tüketiciler, satın almak istedikleri ürünlere dair çok sayıda alternatife sahiptir. Markalar, tüketicilerin satın alma tercihinde belirleyici unsurlar arasındadır. Bu araştırma, global spor giyim markası tüketicilerinin satın alma davranışı üzerinde etkili olan faktörlerin incelenmesi amacıyla planlanmış kesitsel bir araştırmadır. Çalışma grubunu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği, Antrenörlük Eğitimi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ve Rekreasyon bölümleri öğrencilerinden toplam 550 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından çalışma grubuna Sosyo-Demografik Özellikler Formu ve Sproles ve Kendall (1986) tarafından geliştirilen, Bikari (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan 7 alt boyuttan oluşan 5'li likert tipi Tüketici Satın Alma Davranışı Ölçeği uygulatılmıştır. Örneklem grubumuzdaki spor tüketicilerinin bilindik ve pazarda en büyük paya sahip olan küresel markaları öncelikli olarak tercih ettikleri, satın alma tarzlarının tercih edilen spor giyim markasına, yaş, okunan bölüm ve gelir düzeyine göre değişiklik göstermediği, marka bağlılığı, satın alma tercihleri, mükemmeliyetçilik, moda odaklılık, alışveriş yapmaya yönelik tutum, marka bilinci ve kalite odaklılık ile satın alma tarzları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Cinsiyet değişkenine göre, satın alma tercihleri, moda odaklılık ve marka bilinci boyutları için farklılık görülürken, marka bağlılığı, mükemmeliyetçilik, alışveriş yapmaya yönelik tutum ve kalite odaklılık boyutları için farklılık ortaya çıkmamıştır. Sonuç olarak, satın alma tarzlarının spor markası tercihine göre farklılık göstermediği, marka bağlılığı, satın alma tercihleri, mükemmeliyetçilik, moda odaklılık, alışveriş yapmaya yönelik tutum, marka bilinci ve kalite odaklılık ile satın alma tarzları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the consumers have many alternatives about the products they think to purchase. Brands are one of the important elements which effect on the consumers' preferences. This research is a cross sectional study which is designed to examine the factors that effect on the consumers' purchasing behaviors of global sportswear brands. The study group of this research consists 500 students who are from Muğla Sıtkı Koçman University. The students were from Sports Sciences Faculty and they were from Sports Management, Coaching Education, Physical Education and Sports Teaching and Recreation departments. Socio-Demographic Characteristics Form and a 5-point Likert-type Consumer Buying Behavior Scale consisting of 7 sub-dimensions developed by Sproles and Kendall (1986) and adapted to Turkey by Bikari (2013) were applied to the study group by the researcher. The students prefer the most popular global brands which have the largest share in the market. The results also showed that the age, class and income do not affect the preferences. It has been found that there is a positive relationship between brand loyalty, purchasing preferences, perfectionism, fashion orientation, shopping attitude, brand awareness and quality orientation and purchasing styles. It has also found that according to the gender variable there is meaningful difference about the purchasing preferences, fashion orientation and brand awareness dimensions but there is not a meaningful difference for brand loyalty, perfectionism, attitude towards shopping and quality orientation. According to the results, It has been determined that purchasing styles do not differ according to sports brand preferences, there is a positive relationship between brand loyalty, purchasing preferences, perfectionism, fashion oriented, shopping attitude, brand awareness and quality orientation and purchasing styles.