Torf ve kum kültürleri ile N.P,K'nın bitki gelişmesindeki önemlerinin saptanması
The Determination of importance on the plant growth of N,P,K with peaty and sand culture
- Tez No: 66206
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Peat, Sand culture, Corn, deficiency of N P K
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TORF VE KUM KÜLTÜRLERİ İLE N, P, K'NIN BİTKİ GELİŞMESİNDEKİ ÖNEMLERİNİN SAPTANMASI Nesibe Devrim ALMACA Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı 1997 Sayfa:67 Bu çalışmada, saksı şartlarında torf ve kum kültürleri kullanılarak Azot, fosfor ve Potasyum'un bitkinin gelişmesindeki etkisi ve noksanlıklarından dolayı bitkinin gösterdiği arazlar araştırılmıştır. Araştırmada makro ve mikro besin maddelerini içeren tam besin çözelti, Azot'un, Fosfor'un ve Potasyum'un ayrı ayrı katılmadığı besin solüsyonlarında mısır bitkisi yetiştirilmiştir. Beş farklı konudan oluşan denemede, Azot noksanlığında bitkilerin ince, küçük ve cılız kaldıkları, yaşlı yapraklardan başlayarak bütün aksamlarının sarardığı ve gelişmesinin durduğu saptanmıştır. Fosfor noksanlığında bitkilerin ince saplı, yaşlı yaprakların donuk kirli yeşil renk aldıkları, kök gelişiminin sınırlandığı belirlenmiştir. Potasyum noksanlığında ince sap ve uzun yaprak oluşumu, genç yapraklar normal rengini muhafaza ettiği halde yaşlı yaprakların kenarlarının sarardığı ve ileri aşamada yanmış bir hal aldıkları belirlenmiştir. Tam besin çözeltisinin uygulandığı konularla, tek tek N, P, K noksanlığı bulunan konular karşılaştırmalı olarak istatistiksel analizlere tabi tutulmuş ve N, P, K'nın bitki beslenmesindeki önemleri saptanmıştır. Anahtar Kelimeler; Torf, Kum kültürü, Mısır, N P K noksanlıkları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF IMPORTANCE ON THE PLANT GROWTH OF N, P, K WITH PEAT AND SAND CULTURE Nesibe Devrim ALMACA Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science 1997, Page:67 In this study, the effect of N, P, K fertilizer on the growth of corn plant and determinational symptoms by using peat and sand culture in the pot condition. In the reaearch, a solution content and micro plant nutrient and the other one without N, P, K were used, and in order com plant growthed in it. In the N deficiency, it observed that plant have thin, small, weak body and the yellow color turn from old leaves to the young and growth is stopped. In the P deficiency, it observed that plant have thin stalk, old leaves takes dull filthy green color and root growth is limited. In the K deficiency, it observed that thin stalk and long leaves formation are dominated, although young leaves saves normal color, old leaves showes necros on the edge and the progressive time they take burn condition. The entire nutrient solution application and N, P, K lack application sparatelly correlated statisticaly and the importance of N, P, K determined on the plant nutrition.