Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine başvuran onkoloji hastalarının demografik ve klinik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of demographic and clinical characteristics of oncology patients Admitted to Ondokuz Mayıs University
- Tez No: 662085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHİDDİN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kanser, tıbbi onkoloji, acil servis, sosyodemografik veriler, Cancer, medical oncology, emergency service, sociodemographic data
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Kanser tüm dünyada ölüme neden olan önemli bir halk sağlığı problemidir. Yeni tanı ve tedavi stratejileri sayesinde kanser hastalarının yaşam süresi uzamaktadır. Bu durum doğrudan kansere bağlı, tedaviye bağlı, kanserden bağımsız sebeplerle, kanser tanılı veya muhtemel kanser tanısı alacak hastaların acil servislere başvuru sıklığını artırmaktadır. Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji birimi yalnızca yerel değil bölgesel anlamda da geniş hizmet sunumu sağlayan önemli bir onkoloji merkezidir. Çalışmamızda üniversitemiz acil servisine başvuran ve Tıbbi Onkoloji biriminden görüş istenen hastaların sosyodemografik verilerini incelemeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamızda 01.01.2018-01.01.2019 tarihleri arasında hastanemiz acil servisine başvuran ve Tıbbi Onkoloji tarafından değerlendirilen, kanser tanısı veya şüphesi olan hastaların verileri geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya dahil olan hastaların sosyodemografik verileri, acile başvuru sebepleri, kanser evreleri, performans durumları ve acil serviste kalma süreleri incelendi. Hastalara ait veriler hasta dosyaları ve hastane otomasyon sistemi üzerinden elde edildi. Bulgular: Çalışmamızda 376 hastaya ait 542 başvuru incelendi. Hastaların 162'si kadın 214'ü erkekti. Hastaların yaş ortalaması 60,8±12,8 olarak tespit edildi. Hastaların büyük oranının (%71) acil servise başvuru sırasında metastatik hastalığı mevcuttu. Acile başvuran kadın hastalarda en sık meme kanseri (%30,9), erkek hastalarda ise akciğer kanseri (%33,2) mevcuttu. Hastaların ön plandaki başvuru sebepleri enfeksiyon belirtileri olup, acilde en sık aldıkları tanı nötropenik ateş (%17,3) idi. Başvuruların 223'ü (%59,3) Tıbbi Onkoloji servisine yatış ile sonuçlanmıştı ve hastaların %63,1'inin acil serviste kalma süreleri 24 saatin altında tespit edildi. Tartışma ve Sonuç: Samsun ve Orta Karadeniz Bölgesi'ne hizmet vermekte olan Tıbbi Onkoloji birimimiz, çeşitli nedenlerle acil servise başvuran hastalara geniş tıbbi tanı ve tedavi imkânı sunmaktadır. Acil servis başvurularının incelenmesi ve hasta özelliklerinin bilinmesi, gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi, iş yükü ve maliyeti azaltılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi anlamında önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Cancer is an important public health problem that causes death all over the world. Thanks to new diagnosis and treatment strategies, the life span of cancer patients is prolonged. This situation increases the referral frequency of patients previously diagnosed with cancer or likely cancer patients to emergency services for reasons directly related to cancer, treatment-related and cancer-independent. Ondokuzmayıs University Medical Faculty Medical Oncology unit is an important oncology center that provides wide service not only locally but also regionally. In our study, we aimed to examine the sociodemographic data of patients who were admitted to the emergency department of our university and about whom opinions of medical oncology unit was requested. Patients and Methods: In our study, the data of patients admitted to the emergency department of our hospital between 01.01.2018-01.01.2019 and evaluated with a diagnosis or suspicion of malignancy by Medical Oncology were analyzed retrospectively. Sociodemographic data, reasons for emergency service, cancer stages, performance status and duration of stay in the emergency department of the patients were examined. The data of the patients were obtained through patient files and hospital automation system. Results: In our study, 542 applications from 376 patients were examined. 162 of the patients were women and 214 were men. The mean age of the patients was 60.8 ± 12.8. Most of the patients (71%) had metastatic disease at the time of admission to the emergency department. Among patients admitted to the emenrgency department, the most common malignancy was breast cancer in female patients (%30,9), while lung cancer in male patients (%33,2). The primary referral reason of the patients to the emergency was infection symptoms, and the most common diagnosis they received was neutropenic fever (%17,3). Among the referrals, 59.3% of the patients were resulted in medical oncology hospitalization and 63.1% were found to stay in the emergency room under 24 hours. Discussion and Conclusion: Our Medical Oncology unit, serving in Samsun and the Central Black Sea Region, offers a wide range of medical diagnosis and treatment opportunities to patients who come to the emergency service for various reasons. Examining emergency room applications and learning the patient characteristics is important for making the necessary arrangements, reducing the workload and cost and thus increasing the service quality.