Çevre etiği paradigmaları ışığında belediye personelinin çevreyi algılama düzeyi: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri örneği
Environmental perception level of municipal staff in the light of environmental ethics paradigms: The example of Kahramanmaraş Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 662087
  2. Yazar: EMRAH KEPEKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ BELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Sorunları, Etik, Çevre Etiği, Belediye, Büyükşehir Belediyesi, Environment, Environmental Problems, Ethics, Environmental Ethics, Municipality, Metropolitan municipality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çevre insanların, canlı ve cansız bütün varlıkların yaşamlarını sürdürdüğü ve birbirleri ile etkileşimde bulunduğu ortamdır. İnsanoğlunun dünyaya ayak basması ve ihtiyaçlarını doğadan karşılamaya başlaması, çevrenin kendine has kalitesinin bozulmasına ve çevre sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur Geçtiğimiz son yüzyıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve nüfusun artması ise çevrenin artık gözle görülür şekilde bozulmasına ve kaynakların sorumsuz ve sınırsız biçimde tüketmelerine neden olurken, bu sorumsuzluğun sonucu olarak insan yaşamını tehdit eder hale gelen çevre sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. 17. yüzyıldan itibaren sanayileşme ile birlikte artan nüfus, insan hayatını tehdit eder hale gelen çevre sorunlarının ortaya çıkması karşısında çevreye yönelik etik kavramı önem kazanmış ve insanın çevreye karşı davranışları sorgulanmaya başlanmıştır. Etik kavramı, insan davranışlarına yönelik olarak neyin doğru veya neyin yanlış olduğunu felsefi açıdan ahlaki temele dayandırır. Bu sayede toplum içerisinde birlikte yaşamak durumunda olan insan diğer insanlara karşı eylemlerinde doğru veya yanlışı seçebilmektedir. Son yıllarda artan çevre sorunları bu alanda etik tartışmalarını artırmış ve çevreye ilişkin yaygın görüşler ortaya çıkmıştır. Bu görüşler, ilk olarak insanı merkeze alan ve doğada bulunan her şeyin insan için var olduğu tezini savunan insan merkezli yaklaşım. İkinci olarak, doğada bulunan her şeyin sadece insan için var olmadığı doğadaki diğer canlıların da bu kümede olması gerektiğini savunan canlı merkezli yaklaşım, üçüncü yaklaşım ise doğada bulunan her şeyin sadece canlı varlıklar için değil cansız varlıkları da içine katan ve çevrenin de bir canlı gibi hakkının olduğunu savunan çevre merkezci yaklaşımdır. Bu yaklaşımların haricinde son günlerde eko feminizm ve eko sosyalist gibi yeni etik yaklaşımlar da ortaya çıkmıştır. Çevre sorunlarının ortaya çıktığı yer genel itibariyle kentler olmaktadır. Bu nedenle kentlerde direkt veya dolaylı olarak kanun ve yönetmeliklerle yetkilendirilen çevre hizmetlerinden sorumlu olan belediyelerdir. Bu noktada çevre etiği yaklaşımları göz önüne alınarak belediye personelinin bu yaklaşımlar içerisinde hangi eğilimde olduğunu belirlemek amacıyla alan araştırması bölümü oluşturulmuştur. Bu bağlamda belediye personelinin çevre bilincine sahip olduğu yönünde düşünceler araştırmanın temel hipotezini oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde görev yapan personele yönelik 25 sorudan oluşan toplam 242 anket uygulanmış ve anket sorularının analizleri yapılırken frekans analizi, ANOVA testi, t-testi ve korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda belediye personelinin çevre etiği paradigmaları ışığında çevreyi algılama düzeyi ortaya konularak çevre bilinci alanında görülen eksiklikler veya yanlışlıklar için çözüm önerileri ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is the environment in which the environment, living and non-living integrities survive and communicate with each other. The fact that human beings set foot on the world and started to receive from nature caused the deterioration of the unique quality of the environment and the emergence of environmental problems. environmental problems that threaten human life as a result. Since the 17th century, the population, which has increased with industrialization, has gained an ethical concept towards the environment in the face of the emergence of environmental problems that threaten human life, and their behavior towards the environment has been questioned. The concept of ethics philosophically bases what is right or what is wrong for human behavior on a moral basis. In this way, people who have to live together in the society can choose the right or wrong in their actions against other people. Environmental problems, which have increased in recent years, have increased ethical debates in this area and common views on the environment have emerged. These views are the human-centered approach that first puts human at the center and defends the thesis that everything in nature exists for humans. Secondly, the life-centered approach, which defends that everything in nature does not exist only for humans, but other living things in nature should also be in this cluster, and the third approach is that everything in nature includes not only living beings but also inanimate beings and that the environment has a right as a living thing is the pericentric approach that advocates. Apart from these approaches, new ethical approaches such as eco feminism and eco-socialist have also emerged recently. In general, cities are where environmental problems occur. Therefore, it is the municipalities that are directly or indirectly responsible for environmental services authorized by laws and regulations in cities. At this point, taking environmental ethics approaches into consideration, a field study section was formed in order to determine the tendency of the municipality personnel among these approaches. In this context, the opinions that the municipality personnel have environmental awareness constitute the basic hypothesis of the research. Within the scope of the research, a total of 242 questionnaires consisting of 25 questions were applied to the personnel working in KahramanmaraĢ Metropolitan Municipality and District municipalities and while analyzing the questionnaire questions, frequency analysis, ANOVA test, t-test and correlation analysis were performed. As a result of the analysis, the perception level of the municipality personnel in the light of environmental ethics paradigms was revealed, and solution suggestions for the deficiencies in environmental awareness were tried to be put forward.