Yaşamsal konfor bağlamında sürdürülebilir konaklama mekânlarının tasarımı için bir model önerisi
A model proposal for the design of sustainable accommodation spaces in the context of living comfort
  1. Tez No: 875033
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM TAKIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JÜLİDE EDİRNE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Konaklama Tesisleri, Konfor Paradigması, Erişilebilirlik, Sürdürülebilir Mimari, Sustainability, Accommodation Facilities, Comfort Paradigm, Accessibility, Sustainable Architecture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Günümüzün en önemli dinamiklerinden teknoloji ile bilgi, insanlığın yaşamsal konforunu giderek artırmakta ve medya iletişim kanalları vasıtasıyla da tüm dünyaya hızlıca yayılmaktadır. Teknolojide ulaşılan seviye ve bilgi çağının nimetlerinden faydalanan insanlık, beri yandan da yeryüzümde var olan doğal kaynakların giderek tükenmeye başladığını, iklim değişikliğini, endüstrileşmenin ekosistemde yarattığı problemleri de idrak etmeye başlamıştır. Bu bağlamda insanlığın ortak geleceği ve yaşamsal süreklilik için birçok alanda yenilikçi, doğanın kaynak olarak görülmediği, temiz enerjinin kullanıldığı, dönüşebilir kaynak kullanımını özendiren yaklaşımlar benimsenmektedir. Dolaysıyla bu yaklaşıma mimarlık, tasarım ve planlama gibi disiplinlerde de çözüm üretme çabası içerisindedir. Ebetteki bu çaba yeni bir arayış gerektirse de insanlığın geçirdiği evrimlerden ve ait olunan coğrafyadan uzak olmayan, kültürel geleneğin sürdürülebildiği bir yaklaşım içerisinde ele alınmalıdır. Geçmişten günümüze yerleşim alanları mimari ile planlanarak şekillenmiş, gelişmiş ve büyümüşlerdir. Bu planlamada alt ve üst yapı hizmetleri ile kamusal yapılar yerleşimin ana karakterini belirlerken, insanlığın en temel ihtiyacı barınma gereksinimi gerçekleştirdiği barınaklar en büyük alanı kapsarlar. Günümüzde hızla büyüyen ve cazibe merkezi olan kentler yerleşik barınma sorununa yeni yaklaşımlar ile çözmeye çalışırken seyahat halinde ya da kısa süreli barınan kitlelerinde de ihtiyaç duyduğu konaklama tesissileri için çözümler bulmak zorundadır. Seyahat insanlık tarihi ile süregelen bir eylemdir. Dolayısıyla da konaklama tesisleri bu eylemin sürdürüldüğü bir yapı türüdür. Bu yapı türü dünyada olduğu gibi ülkemizde de işlevini çağlar boyu devam ettirmiş, kronolojik sıralama ile ele alındığında da önemli ticaret yolları üzerinde bazen kervansaray bazen de büyük şehirlerde han, bekar odası ve daha sonra da otel olarak mekânsal karşılık bulmuştur. Hatta bazı büyük şehirlerde bu konaklama yapıları kent imgesi yapılara dönüşerek inşa edildiği muhitin mekânsal gelişimi de etkilemişlerdir. Konaklama yapıları kullanıcısına seyahat ettiği merkezde sadece dinlenme ve uyuma eylemine cevap verebilecek nitelikte tasarlanmamışlardır. Bu yapılar aynı zamanda yeme içme, geçmiş dönemde bineğin dinlendirdiği günümüzde ise aracını park edebildiği spor, toplantı, balo salonları bulunan birden çok restoranı barındıran, alışveriş üniteleri ile kullanıcısına hizmet veren nitelikte olanları da bulunmaktadır. Bilgi iletişim çağının bütün nimetlerini yaşadığımız günümüzde teknoloji artık mekânın bir parçasıdır bu bağlamda da teknoloji ile donatılan mekanlarda akıllı bina sistemleri, değişen konfor paradigmaları ile uyumlu gelişmekte mekânsal erişilebilirlikten başlayarak gerek yaya gerekse otopark hizmetleri, kişiye özel tasarlanmış mekânlar, özelleştirilmiş ve teknoloji sayesinde kolay ulaşılabilen ve sürdürülebilir bir sistem önerisini bulunmak bu çalışmanın amacıdır. Önerilen sistem doğanın içerisinde, doğa ile uyumlu belirlenmiş alanlarda üretim ve hobilere göre sınıflandırılan kitlelerin mobil konutlarda küçük mekan büyük çevre felsefesi ile kolektif bir yaşamın mümkün olabileceğini sorgulamaktır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where technology is changing rapidly and resources are starting to run out, it is in search of a place where the source, contemporary human based comfort of life and cultural tradition can be maintained in the discipline of architecture as well as in vital and design-based areas for the future of humanity. Today, rapidly growing cities, which are centers of attraction, have to find solutions within the accommodation facilities they need for their traveling and mobile masses while trying to solve the settled housing problem with new approaches. Travel is an action that has continued from the beginning of human history to the present, in this context, temporary accommodation facilities are an existing building group and type. This type of building has continued its function in our country as well as in the world for ages. Even in some big cities, these accommodation structures will turn into urban image structures and affect the spatial development of the neighborhood in which they are built. Accommodation structures are not designed to respond to the action of resting and sleeping only in the center where the user travels. These structures are also used in the areas of eating, drinking, shopping and socializing in the past, and are used as areas where he can park his vehicle in the past, where he can park his vehicle in the past. There are also shopping units and ones that serve its users. In today's world, where we live all the blessings of the information and communication age, technology is now a part of the space. In this context, in spaces equipped with technology principles, smart building systems are developing in line with changing comfort paradigms, starting from spatial accessibility, both pedestrian and parking services, specially designed spaces, customized and easily accessible and sustainable thanks to technology. The aim of this study is to propose a system. It is to question whether a collective life is possible with chemistry in small spaces, large environments, in the mobile homes of the masses, classified according to production and hobbies, within the specified system calendar, in determined intervals compatible with nature.