The pricing performance of Pegasus Airlines on European routes after new competitor enters the market
Pegasus Havayolları'nın Avrupa uçuş hatlarında pazara yeni rakip girdikten sonraki ücretlendirme performansı
- Tez No: 662180
- Danışmanlar: DOÇ. HATİCE GAYE GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pegasus Hava Yolları, Gelir Yönetimi, Ücretlendirme, Rekabet, Pegasus Airlines, Revenue Management, Pricing, Competition
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Türkiye'de havacılık sektörü her geçen gün artan bir ivme ile gelişmekte olup 2017-2018 büyüme oranı %8,8'dir. Hava yollarının alternatif yeni destinasyon sayısını ve mevcut uçuş rotalarındaki frekans sayısını arttırması yolcu açısından, ürün çeşitliliği, şirketler için ise rekabet anlamına gelmektedir. Artan ürün çeşitliliği ve rekabet ortamı şirketlerin karlılığı göz önünde bulundurulduğunda oldukça önemlidir. Karlılıkla birlikte şirketlerin pazar paylarını artırması ve sektörde lider konuma gelebilmeleri için farklı fiyatlandırma stratejileri uygulaması her geçen gün çok daha büyük önem kazanmaktadır. Bu kapsamda, havacılık sektöründe en iyi sonuçları alabilmek için gelir yönetimi fiyatlandırma metodu uygulanmaktadır. Gelir yönetimi doğru koltuğu, doğru fiyatla, doğru müşteriye satmak olarak tanımlanmakta olup temelinde talep ve pazarın sınıflandırılması yatmaktadır. Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları İstanbul il sınırları içerisinde yer almış olsalar da hitap ettikleri yolcu profilleri farklılık gösterdikleri için iki ayrı pazar olarak değerlendirilmektedir. Sabiha Gökçen havalimanından Pegasus Hava yolları 2008 yılından beri dış hat uçuşlarını gerçekleştirmekte olup Mart 2013 itibari ile THY de bu pazara giriş yapmıştır. Pazara yeni rakibin girmesiyle birlikte rekabet ortamı da artmıştır. Dolayısıyla Pegasus Hava yollarının rekabetin arttığı uçuş hatlarındaki bilet fiyatlarında değişimler ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı Pegasus Hava Yolları'nın Türk Hava Yolları ile rakip olduğu dış hat destinasyonlarında rakip etkisine bağlı fiyatlarının istatiksel değişimlerini ve rakip ücretleri ve Euro -Türk lirası döviz kuru parametresi arasındaki korelasyon ilişkisini incelemektir. İstatiksel ücret değişimii analizi ve parametlreler arasındaki korelasyon ilişkisi SPSS ve Stata yazılım programları ve T-test, Panel data Regresyon metotları uygulanarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada dış hat uçuş talebinin çok yoğun talep gördüğü Avrupa uçuş hatlarından Stuttgart (STR) ve Barcelona (BCN) seçilmiştir. Etnik yolcu profiline sahip Stuttgart (STR) ve turistik yolcu profiline sahip Barcelona (BCN) hatlarına gelen talebin en yoğun olduğu temmuz ayı uçuşlarının 2015, 2016, 2017 yıllarına ait ücret verisi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aviation sector in Turkey has been developing with each passing day an increasing growth rate in 2017-2018 was 8.8%. The increase in the number of alternative new destinations and the number of frequencies in the existing flight routes means product diversity for the passengers and competition for the companies. Increasing product variety and competitive environment are very important considering the profitability of the companies. With the profitability, the implementation of different pricing strategies is becoming more and more important day by day in order for companies to increase their market shares and become a leader in the sector. In this regard, in order to get the best results, revenue management pricing method is applied for avaition industry. Revenue management is defined as selling the right seat at the right price to the right customer, and the basis is the demand and the classification of the market. Although Atatürk and Sabiha Gökçen airports are located within the provincial borders of Istanbul, the passenger profiles they address are considered as two separate markets as they differ. Pegasus Airlines from Sabiha Gökçen airport has been operating international flights since 2008, and Turkish Airlines entered this market as of March 2013. The competition environment has increased with the introduction of new competitors. By the depend on the increasing of competition in the market changes on the ticket fares of the Pegasus Airlines has been observed. The aim of this study is to analyze the price changes of Pegasus Airlines after the new competitor which is Turkish Airlines enters the market in many aspects. These are competitor fares effects on pricing, corrrelation between competitor fares and Euro and Turkish exchange parameters. The statistical changes on the ticket prices and the correlation relation with parameters had been analyzed with through the SPSS and Stata software program by applying T-test and Panel data Regression methodologies. In this study, STR and BCN has been chosen from the European routes, where international flight demand was highly demanded. The fare data for 2015, 2016, 2017 for July flights, which is the most intense demand for Stuttgart (STR) with ethnic passenger profile and Barcelona (BCN) with tourist passenger profile, has been used.