Klasik dönem Çağatay Türkçesinde zarf ve sıfat yapılarının sentaktik işlevleri
Syntactic functions of adverb and adjective structures in during the classical period Chagatay Turkish
- Tez No: 662281
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Çağatay edebiyatı, Klasik Dönem Çağatay Türkçesi, zarf, sıfat, sentaks, yapı, işlev, Chagatay Turkish, Chagatay Literature, Chagatay Turkish in classical period, adverb, adjective, syntax, structure, function
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tezin amacı, Klasik dönem Çağatay Türkçesinde yer alan zarf ve sıfat yapılarının sentakstaki işlevlerini açıklamaktır. Bu çalışmayı anlaşılır kılmak adına Klasik dönem Çağatay Türkçesinde yer alan manzum ve mensur olan şu eserler çalışmaya konu edinilmiştir: Ġarā'ibü'ṣ-Ṣıġar, Bedāyi'u'l-Vasaṭ, Nevādirü'ş Şebāb, Fevāyidü'l-Kiber, Hüseyin Baykara Divanı, Bayram Han'ın Türkçe Divanı, Şiban Han Dīvānı, Mecālisü'n Nefāyis, Nesāyimü'l-Maḥabbe Min Şemāyimi'l-Fütüvve, Babürname. Çalışmaya hem manzum hem mensur eserlerin alınmasının sebebi Çağatay Türkçesinin edebi dildeki başarısının yalnızca manzum eserlerde değil mensur eserlerde de görülmesidir. Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Çağatay Türkçesi ve edebiyatı, ikinci bölümde incelenen eserler hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde zarf yapıları, dördüncü bölümde ise sıfat yapıları incelenen metinlerden seçilmiş beyitlerle örneklendirilerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to define the functions of adverbial and adjective structures in the Classical period Chagatay Turkish in syntax. In order to make this study understandable, the following literary works in poetical and prose in Classical Chagatay Turkish were subject to the study: Ġarā'ibü'ṣ-Ṣıġar, Bedāyi'u'lVasaṭ, Nevādirü'ş Şebāb, Fevāyidü'l-Kiber, Hüseyin Baykara Divanı, Bayram Han Divanı, Şiban Han Dīvānı, Mecālisü'n Nefāyis, Nesāyimü'l-Maḥabbe Min Şemāyimi'l-Fütüvve, Babürname. The reason why both poetic and prose works were included in the study is that the success of Chagatay Turkish in literary language is seen not only in poetic works but also in prose works. This thesis consists of four chapters. In the first chapter, general information about Chagatay Turkish and literature, and the works examined in the second part are given. In the third chapter the structure of adverbs, in the four chapter the structure of adjectives are explained by exemplifying coupltes selected from the texts.