The effects of macroeconomic data on the ceramic sector
Makroekonomik verilerin seramik sektörüne etkileri
  1. Tez No: 662388
  2. Yazar: KURTULUŞ POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL NEBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Macroeconomy, ceramic industry, import, export, currency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Makroekonomi, bir ülkenin ilgili politika faktörleri ve sorunları ile ilgili genel ekonomik faaliyetlerle ilgilenen bir ekonomik bilim dalıdır. Makroekonomik ve ilgili politikalar, endüstriyel ürün yönetimi ve üretimini büyük ölçüde etkiler. Makroekonomik, seramik gibi bazı endüstrilerin sektörel ve esnafları üzerinde de büyük etkilere sahiptir. Bu bağlamda, bu çalışma makroekonomik faktörlerin seramik endüstrisi üzerindeki etkilerini araştırmak için tasarlanmıştır. Bu tez çalışmasında Türkiye'nin artık sınırların kalktığı küresel pazarda nispeten diğer Avrupa ülkelerine karşı avantajlı olduğu seramik kaplama ve seramik sağlık gereçleri sektöründe geçmiş makro ekonomik verileri kendisine kılavuz edinerek geleceğe dair planlar yaparken ve özellikle ani kriz zamanlarında nasıl hareket etmesi gerektiği göz önünde bulundurulmuştur. Bu çalışma yapılırken ilgili literatür taranmış ve Türk Seramik Federasyonun istatistiksel verileri kullanılmıştır. Elde edilen veriler EView 10 programı kullanılarak analiz edilerek sunulmuştur. Dolar kurunun ve kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla değerinin seramik sektörünün ihracat oranı üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, dolar kuru, kişi başına gelir, işsizlik ve enflasyon değişkenlerinin katsayıları %95 güven düzeyinde istatistiksel olarak anlamlıdır. Bu sonuçlara ilave olarak Türkiye'nin tarihten gelen seramik sanatına olan bağı ve Avrupalı rakiplerine nazaran seramiğin ana girdisi olan kil kaolin ve kuvars kristaline erişim kolaylığı ile gene seramiğin pişmesinde etken rolü olan ve ana maliyet kalemi olan gazın en büyük tedarikçisi Rusya ile ilişkilerinin Avrupalı rakiplerine nazaran daha iyi olması Türkiye'nin seramik sektöründe geleceğin parlayan bir yıldızı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Macroeconomic is a branch of economic science that deal with general economic activities of a country related policy factors and issues. Macroeconomic and related policies greatly affect industrial product management and manufacturing. Macroeconomic has also great impacts on sectoral and trades of certain industry such as ceramic. In this regard, this study was designed to investigate the effects of the macroeconomic factors on the ceramic industry. According to the findings in this thesis, while Turkey is now past macro-economic data in ceramic tile and ceramic sanitary ware sector, which borders up the global market in a relatively advantageous against other European countries are planned for the future by getting him to guide the work and is considered especially how it should act in a sudden crisis. In this study, related literature was searched, and statistical data of Turkish Ceramic Federation was used. The collected data were analyzed and presented with the use of EViews 10. The exchange rate of the dollar and the gross domestic product value per capita were found to be effective on the export rate of the ceramic sector. In conclusion, the coefficients of dollar value, income per person, ∆unemployment and inflation variables are statistically significant at 95% confidence level. In addition to this findings, the ceramic art from Turkey and the Europeans with easy access of the ceramic main input than their competitors clay, kaolin and quartz that the role in the baking the ceramic and the largest supplier of gas, the main cost item more than their European rivals in relations with Russia, Turkey is considered to be a shining star of the future in the ceramic industry.