Küresel feminizmin Türkiye'ye yansımalarını medya üzerinden okumak
Reading through the media in Turkey reflections of global feminism
  1. Tez No: 662444
  2. Yazar: TÜLAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET ELPEZE ERGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Feminizm, Kesişimsellik, Çapraz Siyaset, Globalization, Feminism, Intersectionality, Transversal- politics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada; küreselleşme kavramına olumlu ya da olumsuz yaklaşımların ışığında, sınırların artık neredeyse yalnızca harita üzerinde kaldığı günümüzde feminizm kavramını incelemeden önce kavramsal olarak küreselleşmenin literatürde nasıl yer aldığı incelendi. Çalışma, küreselleşme kavramını inceledikten sonra feminizmin ikinci ve üçüncü parametrelerini irdeleyerek yakın dönem feminist hareketlerin günümüze kadar gelişine zemin oluşturdu. Küresel feminizm kavramını odağına alan tezimizde, kavramımıza imkan olan kesişimsellik ve çapraz siyaset kavramlarının Amerika ve Avrupa'daki kuramsal çerçeveleri irdelendi. Yapılan taramalar sonucunda ise Türkiye'de kadın çalışmaları alanında pek çok araştırma ve yazın olsa da kesişimsellik, çapraz siyaset, ırk-sınıf-cinsiyet gibi olgular kapsamında küresel feminizme yeterince değinilmemesi gerçeğiyle karşılaşıldı. Bell Hooks, Patricia Hill Collins, Kimberle Crenshaw, Sara Ahmed gibi kadın düşünürlerin yazınları, düşünce dünyaları ve küresel feminist teorinin gelişimine katkıları incelendi. Son bölümde ise; Türkiye Medyasında küresel feminizmin yansımaları değerlendirildi. Küresel feminizmin temel kavramlarından kesişimsellik ve çapraz siyaset kavramlarının yansımalarının olduğu haberlerde, kavramların haber içeriklerinde nasıl yer aldığı incelenerek küresel aktivist bir hareket olan #MeToo merkeze alınarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, in today's world where borders are almost exclusively on the map, before examining the concept on feminism, how positive or negative approaches of the concept of globalization takes place in the literature was examined. After examining the concept of globalization, the study examined the second and third parameters of feminism, and laid the groundwork for the recent feminist movements which has come to this day. In our thesis, which focuses on the concept of global feminism, the theoretical frameworks of the concepts of intersectionality and cross politics in America and Europe, that facilities our concept, were examined. Even though there are several researches in the field of women studies in Turkey, after the literature review it was determined that, the concepts of intersectionality, cross politics, race-class-gender were not emphasized enough. The studies of women such as bell hooks, Patricia Hill Collins, Kimberle Crenshaw and Sara Ahmed, and their contribution to the development of feminist theory, were examined. In the last part; the implications of global feminism in Turkey Media were evaluated. By examining the reflections of the concepts of intersectionality and transversal politics, which are the basic concepts of global feminism, how the concepts are included in the news content is discussed in the focus of the global activist movement #MeToo.