Kamu Denetçiliği Kurumu kararlarında iyi yönetim
Good administration in Turkish Ombudsman Institution decisions
- Tez No: 662550
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İyi Yönetim, Ombudsman, Kamu Denetçiliği Kurumu, İyi Yönetim İlkeleri, Good Administration, Ombudsman, Turkish Ombudsman Institution, Good Administration Principles
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
İyi yönetim kavramının kökeni çok eskilere dayanmaktadır. Tarih boyunca birçok düşünür tarafından bu kavram ele alınmış ve bu kavrama her zaman önem verilmiştir. İyi yönetim, yönetilenler tarafından kamu yönetimlerinden talep edilmiştir. İyi yönetimin oluşturmak amacıyla için birçok ülkede ombudsman kurumu oluşturulmuştur. İlk önce İsveç'te ortaya çıkan ombudsman daha sonra dünyanın birçok ülkesine yayılmıştır. Ülkemizde de Kamu Denetçiliği Kurumu adı verilen kurum oluşturulmuştur. Böylece iyi yönetimi sağlamak için önemli bir adım atılmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle iyi yönetim kavramı ve kavramının Avrupa'da ve Türkiye'de gelişimi ele alınmıştır. Sonraki bölümlerde ombudsman kurumu ve Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumu incelenmiştir. Son bölümde ise Kamu Denetçiliği Kurumunun kararlarında iyi yönetim ilkeleri incelenmiştir. İnceleme yapılırken kurumun belirlediği iyi yönetim ilkeleri, hukukun temel ilkeleri ile idari usul ilkeleri ve etik ilkeler olarak iki boyuta ayrılmıştır. Daha sonra, bu ilkeler bağlamında kurumun kararlarının iyi yönetime katkısı incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda Kamu Denetçiliği Kurumunun iyi yönetimin sağlanmasında önemli katkıları olan bir kurum olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of good administration has its origins in ancient history. Throughout history, this concept has been addressed by many thinkers and this concept has always been given importance. Good administration has been demanded from public administrations by those who govern. Ombudsman institution has been established in many countries in order to provide good administration. The ombudsman, which first appeared in Sweden, then spread to many countries around the world. In our country, an institution called the Turkish Ombudsman Institution was created. Thus, an important step has been taken to ensure good administration. Within the scope of the study, the development of good administration and concept in Europe and Turkey was discussed. In the next section, the principles of good administration were examined in the decisions of the ombudsman institution and the ombudsman institution in Turkey. The principles of good administration determined by the institution, ethical principles and basic principles of law and administrative procedural principles are divided into two dimensions. Later, in the context of these policies, the contribution of the institution's decisions to good administration has been examined. As a result of the study, it was seen that the Turkish Ombudsman Institution was an important institution in ensuring good adminisration with recommendation decisions to public administrations.