Helal tedarik zinciri yönetimi ilkeleri ve gıda sektöründe bir uygulama
Principles of halal supply chain management and a study in the food industry
  1. Tez No: 662549
  2. Yazar: ZEYNEP VİLDAN CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED BAMYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Helal, Tedarik Zinciri Yönetimi, SWARA, Copeland, Halal, Supply Chain Management, SWARA, Copeland
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde işletmeler arası rekabetin artması ile birlikte insan istek ve ihtiyaçlarının şekillenmesi, yeni pazar alanlarının ve yeni araştırma alanlarının açılmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra bireylerin yaşam şekilleri de bu konuda etkili olmaktadır. Dünya üzerinde yaşayan Müslüman nüfusun artışına paralel olarak“helal”algısı günden güne güçlenmektedir. Ayrıca Müslüman olmayan bireyler de sağlıklı ve güvenilir olması sebebiyle helal ürünlere yönelmektedir. Literatüre bakıldığında Helal Tedarik Zinciri Yönetimi (HTZY) konusundaki araştırmalar başlangıç aşamasında görünmekle birlikte, alanın sürekli gelişme halinde olduğu gözlemlenmektedir. Bu tezin amacı günümüzde işletmelerin işleyişinde temel faktör haline gelen tedarik zinciri yönetimine“helal”entegrasyonunu incelemek ve kısmen yeni bir tedarik zinciri yönetim biçimi olan HTZY'nin ilkelerini açıklamaya çalışmaktır. Bu amaçla literatür incelenerek HTZY ile ilgili temel olarak dokuz faktör tespit edilmiştir. Bu faktörler yöneylem araştırması tekniklerinden SWARA ve Copeland yöntemleri ile analiz edilmiş ve önem dereceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ek olarak, HTZY uygulamalarının Türkiye'de nasıl bir uygulama alanı bulduğunu örnekleyen bir vaka çalışması ile HTZY'nin Türkiye'deki durumu aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the increase of competition between enterprises, the shaping of human demands and needs leads to the opening of new market areas and new research areas. In addition, life styles of individuals are also effective in this regard. In parallel with the increase of the Muslim population living in the world, the perception of“halal”is getting stronger day by day. Furthermore, non-Muslims turn to halal products because they are healthy and reliable. When looking at the literature, although the research on Halal Supply Chain Management (HTZY) seems to be at its initial stage, it is observed that the area is in continuous development. The purpose of this thesis is to examine the integration of“halal”into supply chain management, which has become the main factor in the operation of businesses today, and try to explain the principles of HTZY, which is a partially new supply chain management style. For this purpose, basically nine factors related to HTZY were determined by reviewing the literature. These factors were analyzed using SWARA and Copeland methods, which are operations research techniques, and their importance levels were determined. In addition, the application HTZY how he found an application in Turkey with a case study examples HTZY's the situation in Turkey has tried to be transferred.