Türkçe öğretmeni adaylarının akademik yazma becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eylem araştırması
An action research towards improving Turkish teacher candidates' academic writing skills
- Tez No: 662564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÇETİNKAYA EDİZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma eğitimi, akademik yazma, öğretmen eğitimi, Writing education, academic writing, teacher education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Yükseköğretimin amaçlarından biri bilimsel araştırmalar ve çalışmalar yaparak bilgi üretimi sağlamaktır. Öğrencilerin yükseköğretime başladıkları andan itibaren okudukları kaynakları, yaptıkları ödevleri, verdikleri sınavları kapsayan, belli ölçütleri olan, öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir beceri olarak tanımlanabilecek akademik yazma bilgi üretiminin temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkçe öğretmeni adaylarının akademik yazma becerilerini geliştirmenin yollarını tartışmaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan eylem araştırması ile desenlenmiştir. Çalışmanın ilk basamağında Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da öğrenimini sürdüren 46 Türkçe öğretmeni adayı ve aynı kurumlarda görevli olarak çalışan 6 öğretim elemanı ile görüşmeler yapılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Yapılan görüşmelerin sonuçları ve kuramsal çalışmalar ışığında 12 haftalık bir akademik yazma atölyesi planlanmıştır. Uygulama dersleri, 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkçe Öğretmenliği Programı'nda okuyan 11 1. sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Uygulamaya ilişkin gözlem ve görüşler, katılımcı günlükleri, öğrenci günlükleri ve gözlem formu aracılığıyla toplanmıştır. Atölye çalışmaları video ile kayıt altına alınmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin akademik çalışmaları not motivasyonuna bağlı olarak takip ettikleri, bilimsel söylemin genel özelliklerinin farkında oldukları fakat bu özellikleri kendi yazılarına uyarlamada zorlandıkları, akademik yazıları zor ve anlaşılmaz buldukları sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğrencilerin akademik metin üretebilmeleri için okuma alışkanlığı geliştirmiş olmaları, ön bilgilerinin yeterli olması, metin türü bilgilerinin edinmiş olmaları gerekmektedir. 12 haftalık bir çalışmayla sıralanan koşulların sağlanamayacağı; ancak öğretim programlarına eklenecek zorunlu akademik okuryazarlık derslerinin bu ihtiyaçları karşılayabileceği düşünülmektedir. Bu yüzden, Türkçe öğretmeni adaylarının akademik yazma becerilerinin geliştirilebilmesi için öğretim programına içinde okuma görevleri ve metin inceleme çalışmalarının da bulunduğu bütüncül ve uzun soluklu bir akademik okuryazarlık dersinin eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the aims of higher education is to produce knowledge by conducting scientific research and studies. Academic writing, which includes the resources students read, the homework they do, and the exams they take from the moment they start higher education, and consists of definite criteria and can be defined as a learnable and developable skill, constitutes the basis of knowledge production. The aim of this study is to discuss ways to develop the academic writing skills of Turkish teacher candidates. The study was designed with action research, which is one of the qualitative research methods. In the first step of the study, interviews were made with 46 Turkish teacher candidates who were students at Yildiz Technical University, Istanbul Medeniyet University, Marmara University and Istanbul University-Cerrahpaşa and 6 lecturers working in the same institutions. The data were collected through semi-structured interview forms developed by the researcher. A 12-week academic writing workshop was planned by integrating the results of the interviews with theoretical studies. The practice lessons were conducted with 11 1st grade students studying in the Turkish Teaching Program at Istanbul Medeniyet University in the 2018-2019 academic year. Observations and opinions about the practice lessons were collected through researcher diary, student diary and observation form. Practice lessons were recorded by video. It was concluded that the students did academic papers due to their motivation to obtain grades; that they were aware of the general features of scientific discourse; that they had difficulties adapting those features to their own writing, and that they found pieces of academic writing difficult and incomprehensible. The preconditions for students to produce academic texts are: to have the habit of reading, to have knowledge of the field of expertise, to be aware of the features of the text type. It is not possible to meet the conditions listed with a 12-week study. However, these needs can be met if compulsory academic literacy courses are added to the curriculum. Therefore, in order to improve the academic writing skills of Turkish teacher candidates, it is recommended to add a holistic and long-term academic literacy course that includes reading tasks and text analysis studies.