Spor bilimlerinde öğrenme stillerinin akademik motivasyona etkisi
The effect of learning styles on academic motivation in sports sciences
- Tez No: 662571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Akademik motivasyon, Öğrenme stilleri, Spor bilimleri, Academic motivation, Learning styles, Sports sciences
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Öğretmenler öğrencilerin yatkın oldukları öğrenme stillerini geliştirmelerine yardımcı olmalıdır. Böylece öğrenciler gerçekleri daha iyi algılayan, öğrenme stillerinden etkili bir şekilde yararlanabilen, neyi nasıl öğreneceklerini ve öğrendiklerini nasıl kullanabileceğini bilen bireyler haline geleceklerdir. Söz konusu bu durum yükseköğretim kurumlarında yürütülmekte olan, müfredatı uygulamalı ve teorik derslerden oluşan Spor Bilimleri Temel Alanı için de geçerlidir. Bu nedenle araştırmada Spor Bilimlerinde öğrenme stillerinin akademik motivasyona etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Araştırmanın örneklemi 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 552 (n=256 kadın ve n=295 erkek) gönüllü öğrenciden oluştu. Öğrencilerin öğrenme stillerinin ve akademik motivasyonlarının belirlenmesinde Öğretmen Adayları Öğrenme Stilleri Ölçeği (ÖAÖSÖ) ve Akademik Motivasyon Ölçeği (AMÖ) kullanıldı. Araştırma sonucunda öğrencilerin kinestetik öğrenme stilinin yatkın oldukları görüldü. Öğrencilerin yatkın oldukları öğrenme stillerinin akademik motivasyonlarını etkilediği; kinestetik öğrenme stiline yatkın olan öğrencilerin akademik motivasyonu en yüksek olan öğrenciler olduğu belirlendi. Akademik motivasyonu en düşük olan öğrencilerin işitsel öğrenme stiline yatkın olan öğrenciler olduğu anlaşıldı. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda yükseköğretim kurumlarında spor eğitimi alan öğrencilerin öğrenme stillerinin belirlenmesi, öğretim programları ve ders içerikleri hazırlanırken öğrencilerin yatkın oldukları öğrenme stillerinin göz önünde bulundurulması ve farklı öğrenme stillerine yatkın öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda göre ders içeriklerinin düzenlenmesi önerilebilir. Böylece yükseköğretim kurumlarında verilen spor eğitiminin kalitesinin artabileceği ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Teachers should help students develop learning styles they are open to development. In this way, students will become individuals who perceive the facts better, who can benefit from learning styles effectively, who know what to learn and how to use what they have learned. This also applies to the Sport Sciences Basic Field, which is conducted in higher education institutions and consists of theoretical courses with applied curriculum. For this reason, the aim of the study was to evaluate the effect of learning styles on academic motivation in Sports Sciences. The sample of the study consisted of 552 (n=256 women and n=295 men) volunteer students studying at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Sport Sciences in the 2019-2020 academic year. In order to determine the learning styles and academic motivations of the students, Prospective Teachers' Learning Styles Scale (PTLSS) and Academic Motivation Scale (AMS) were used. As a result of the research, it was seen that the students were prone to kinesthetic learning style. The learning styles that students are prone to affect their academic motivation; It was determined that students who are prone to kinesthetic learning style are students with the highest academic motivation. It was understood that the students with the lowest academic motivation were those who were prone to auditory learning style. In line with the results obtained in the research, it can be suggested to determine the learning styles of students who receive sports education in higher education institutions, to consider the learning styles that students are predisposed while preparing the curriculum and course contents, and to arrange the course contents according to the needs of students who are prone to different learning styles. Thus, it is predicted that the quality of sports education provided in higher education institutions may increase.