Mecmûa-i Eş'âr Milli Kütüphane 06 HK 5053/2 numarada kayıtlı (1b-94b) (İnceleme-MESTAP'a göre muhteva tablosu-metin)
Poem Compilation Millî Library 06 HK 5053/2 numbered (1b-94b) (Review-content table according to MESTAP-text)
- Tez No: 662586
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ONAT ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: mecmûa, ilahiler, destan, mesnevi, dinî-tasavvufî kıssa, şiir, journal, hymns, saga, mesnevi, religious-mystic poem, poem
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Bu çalışmaya konu olan yazma eser, Milli kütüphane 06 Hk 5053/2 numarada kayıtlı ve toplam 94 varaktan oluşmaktadır. Hâzâ Kitap Mevlüd-i Fahr-i Mevcûd Muhammed Mustafâ-ra Salavât ile başlayan mecmûada sırasıyla Hikâyet-i Vefat-ı Fatıma, Destân-ı Sultan İbrahim Edhem, Destân-ı Kaʿbe Şehrinde Oğlan, Destân-ı Kesikbaş, Destân-ı Cabir-i Ensârî, Destân-ı Oğlancıklar, Destân-ı İbrahim, Destân-ı İsmaʿil, Destân-ı Kız, Destân-ı Gögercin, Destân-ı Geyik, Destân-ı Cimcime Sultan, Destân-ı Çoban olmak üzere 14 mesnevi tarzında manzum hikâye mevcuttur. Ayrıca ilahiler ve mecmûanın sonunda Münâcât-ı Mûsâ ʿAleyhi's-selâm başlıklı bir mensur metin bulunmaktadır. Bu çalışma İnceleme, MESTAP'a Göre Muhteva Tablosu ve Metin olmak üzere 3 ana bölümden oluşmaktadır. Mecmûadaki toplam beyit sayısı 2436'dır. Mensur kısımlardaki toplam mısra sayısı 558'dir.
Özet (Çeviri)
Manuscript that is the topic of this work comprises 94 paces and it's registered at number 06 Hk 5053/2 in National Library. There are 14 poetic tales in the journal which starts with Hâzâ Kitap Mevlüd-i Fahr-i Mevcûd Muhammed Mustafâ-ra Salavât as Hikâyet-i Vefat-ı Fatıma, Destân-ı Sultan İbrahim Edhem, Destân-ı Kaʿbe Şehrinde Oğlan, Destân-ı Kesikbaş, Destân-ı Cabir-i Ensârî, Destân-ı Oğlancıklar, Destân-ı İbrahim, Destân-ı İsmaʿil, Destân-ı Kız, Destân-ı Gögercin, Destân-ı Geyik, Destân-ı Cimcime Sultan, Destân-ı Çoban in mesnevi style respectively. Furthermore, there ara hymns and a prose which is named Münâcât-ı Mûsâ ʿAleyhi's-selâm at the end of the journal. This work consists of 3 main parts as Review, Content Table According to MESTAP and Text. Total number of couplets are 2436 and there are 558 verses in prose part.