Salvia tomentosa merheminin tavşan modelinde dermal yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of salvia tomentosa ointment effects on dermal wound healing in rabbit model
- Tez No: 662634
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deri, histopatoloji, Salvia tomentosa, yara iyileşmesi, Histopathology, Salvia tomentosa, skin, wound healing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bitkisel kaynaklı tedaviler artan bir öneme sahiptir ve bu tedaviler birçok ülkede çeşitli hastalıkların tedavisinde ve yara iyileşmesinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Yara, fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerle deri veya doku bütünlüğünün ve işlevlerinin geçici ya da tamamen bozulması durumudur. Yara gibi olağan dışı durumlarda vücuttaki savunma ve onarım mekanizmaları harekete geçer. Öncelikle canlılığın devamı için kanama önlenmeye çalışılır ve sonrasında ise onarım ve yeniden şekillendirme işlemleri ile zedelenen bölge eski haline döndürülmeye çalışır. Günümüzde yara tedavisinde iyileşme sürecine direk etki etmenin yanında, doğal sürece yardımcı olmak ve dışarıdan gelebilecek etkileri minimuma indirerek enfeksiyonu önlemek de amaçlanmaktadır. Bu çalışmada antimikrobiyel ve antioksidan etkileri bilinen Salvia tomentosa (Miller) ekstraktının tavşanlarda dermal yara modelindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla bitkilerin hidroetanolik esktraktlarıyla %2,5 ve %5'lik merhemler hazırlandı. Yara modeli için her bir grupta 7 tavşan olacak şekilde toplam 35 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Çalışmada, kontrol grubu, taşıyıcı grubu (merhem taşıt maddesi), Fitokrem® grubu (pozitif kontrol), %2,5 Salvia tomentosa grubu ve %5 Salvia tomentosa grubu şeklinde 5 adet grub oluşturuldu. Tavşanların sırt bölgesinde oluşturulan yaralarda makroskobik olarak yara kapanma düzeyleri incelendi. Ayrıca 3, 7 ve 14. günlerde alınan biyopsi örneklerinde histopatolojik incelemeler gerçekleştirildi. Çalışma sonunda yara kapanması açısından %2,5 Salvia tomentosa ve %5 Salvia tomentosa ektstraktlarının Fitokrem® ile benzer şekilde yara iyileşmesini hızlandırdığı belirlendi. Histopatolojik bulguların da ekstraktların yara iyileşmesi üzerine olumlu etkilerini desteklediği görüldü. Sonuç olarak bu çalışma ile Salvia tomentosa'nın dermal yara iyileşmesi üzerine olumlu etkileri ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Herbal based treatments have an increasing importance and these treatments are traditionally used in the treatment of various diseases and wound healing in many countries. Wound is a temporary or complete deterioration of skin or tissue integrity and functions due to physical, chemical, and biological factors. In extraordinary situations such as wounds, the defense and repair mechanisms take action on the body. First of all, bleeding is tried to be prevented for the continuation of life and afterwards, the damaged area is tried to be restored by repair and remodeling processes. Today, besides directly affecting the healing process in wound treatment, it is also aimed to help the natural process and prevent infection by minimizing the external effects. In this study, it was aimed to investigate the effects of Salvia tomentosa (Miller) extract, which has antimicrobial and antioxidant effects, on dermal wound model in rabbits. For this purpose, 2.5% and 5% ointments were prepared with hydroethanolic extracts of plants. A total of 35 New Zealand rabbits with 7 rabbits in each group were used for the wound model. In the study, five groups were formed include control group, carrier group (ointment vehicle), Fitokrem® group (positive control), 2.5% Salvia tomentosa group and 5% Salvia tomentosa group. The wound closure levels were examined macroscopically in the wounds created on the back of the rabbits. In addition, histopathological examinations were performed on the biopsy samples taken on days 3, 7 and 14. At the end of the study, in terms of wound closure, it was determined that 2.5% Salvia tomentosa and 5% Salvia tomentosa extracts accelerated wound healing similar to Fitokrem® Histopathological findings were also found to support the positive effects of the extracts on wound healing. As a result, the positive effects of Salvia tomentosa on dermal wound healing were revealed with this study.