Kafaiçi basınç artışı nedeni ile antiödem tedavi alan akut iskemik inme olgularında optik sinir kılıf çapının sonografik ölçümü ile tedaviye yanıtın değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of mannitol administration in patients with elevated intracranial pressure due to acute ischemic stroke using sonographic measurement of the optic nerve sheath diameter
  1. Tez No: 662659
  2. Yazar: KAMRAN SAMADLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HADİYE ŞİRİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Optik sinir kılıf çapı ölçümü, Transorbital optik ultrasonografi, Kafaiçi basınç artışı, Akut iskemik inme, Antiödem tedavi, Mannitol tedavisi, Optic nerve sheath diameter measurement, Transorbital optic ultrasonography, Intracranial pressure elevation, Acute ischemic stroke, Osmotherapy, Mannitol administration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: İskemik inme akut olarak gelişen acil bir medikal durumdur. Halihazırda akut iskemik infarkt nedenli antiödem tedavi (osmoterapi) başlanan hastalarda tedavinin devam edip etmeyeceğine karar verebilmek için herhangi bir tedavi rehberi bulunmamaktadır. Bizim çalışmamızın amacı, akut iskemik inme tanısı ile nöroloji yoğun bakım ünitesinde osmoterapi verilen hastalarda intrakraniyel basınç artışı sırasında oluşan optik sinir kılıf çapı ölçümlerinin yapılarak kayıt altına alınması ve TOUS yöntemi ile OSKÇ ölçümünün osmoterapi devamı/durdurulması açısından karar verdirici olup-olmadığı yönünde gelecekte yapılacak daha geniş çaplı araştırmalar ve tedavi/izlem rehberi oluşturulmasına yardımcı olabilecek veri tabanına katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 22.06.2020-09.11.2020 tarihleri arasında Nöroloji yoğunbakım ünitesine yatırılan çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan akut iskemik inme teşhisi ile antiödem tedavi başlanan 17 hasta alındı. Antiödem tedavisinden 30 dakika önce (T0), antiödem tedavi bitimden 30 dakika (T1) ve 2 saat (T2) sonrasında bilateral OSKÇ-ları TOUS yoluyla ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ipsilateral ve kontralateral olarak yapılan OSKÇ-larında antödem tedavi öncesi veya sonrası ölçümlerde anlamlı fark bulunamadı. Sonuç: TOUS ile KİBAS bulguları olan hastaların saptanmasının mümkün olduğu literatürde tanımlanmıştır. Bizim araştırmamız küçük bir hasta grubunda ve sonuçların invaziv KİB monitorizasyonu veya TCD ile korele edilmeden gerçekleştirilmiştir. İleride daha detaylı tasarlanan ve korelasyonun yapıldığı hasta grupları ile kontrol grupları da alınarak çalışmaların yapılması anlamlı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Ischemic stroke is an acutely progressing medical emergency. There is no any certain protocol that recommends when and how to either continue or stop the osmotherapy in acute stroke patients. The aim of our study was to make a contribution to future more comprehensive studies those will research if there is a way to decide for the moment to stop or continue the osmotherapy in these patients or not by measuring the ONSD using the TOUS. Material and Methods: We included 17 patients hospitalized in our Neurological ICU diagnosed with acute ischemic stroke between the dates 22.06.2020-09.11.2020 and undertook an osmotherapy. We measured the ONSDs both on ipsilateral and contralateral sides to the brain lesion just before 30 minutes to the osmotherapy (T0), 30 minutes after the end moment of the osmotherapy (T1), and 2 hours after the end moment of the osmotherapy (T2). Results: We analyzed the measurements obtained from 14 patients out of 17 who match the criteria of the study. We found no significant change in ONSDs in T1 and/or T2 measurements in contrast to T0 measurements. Conclusion: The possibility of detecting the patients with increased ICP by using TOUS method, is defined in the literature. Our study was applied in a very small group without correlating the results with invasive ICP monitorisation or TCD pulsatility index methods. It is possible to obtain meaningful results, in the future, using more comprehensive study groups and applying correlation methods defined in the literature.