The effect of corporate social responsibility on organizational commitment through burnout: A case in Turkish employees
Kurumsal sosyal sorumluluğun tükenmişlik vasıtası ile örgütsel bağlılığa etkisi: Türk çalışanlar üzerine bir vaka çalışması
- Tez No: 662660
- Danışmanlar: PROF. DR. BERİL DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Tükenmişlik, Örgütsel Bağlılık, Corporate Social Responsibility, Burnout, Organizational Commitment
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, kurumsal sosyal sorumluluğun örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini tükenmişlik değerleri vasıtasıyla araştırmayı ve ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, 342 katılımcıdan oluşan çalışan örneklemi ile nicel bir araştırma ortaya konmuştur. Araştırmanın evreni Türkiye'de farklı sektörlerde görev yapan beyaz yakalı çalışanlardan oluşmaktadır. Duygu Türker'in (2009b) Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Maslach ve Jackson'ın (1981) Maslach Tükenmişlik Envanteri; Meyer ve Allen'in (1991) Örgütsel Bağlılık Ölçeği, kullanılarak değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yapılan hipotez testlerinin ardından, kurumsal sosyal sorumluluğun çalışanlar alt boyutu ile duygusal ve normatif bağlılık türleri arasında zayıf pozitif ilişki bulunmuştur. Kurumsal sosyal sorumluluğun müşteri alt boyutu ile duygusal bağlılık arasında zayıf negatif ilişki bulunmuşken; devamlılık bağımlılığı arasında zayıf pozitif ilişki bulunmuştur. Kurumsal sosyal sorumluluk ile tükenmişlik arasında zayıf negatif ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte, duygusal tükenme ile duygusal bağımlılık arasında zayıf negatif ilişki ortaya konmuşken; kişisel başarı hissinde azalma ile devam bağlılığı arasında zayıf negatif ilişki bulunmuştur. Normatif bağlılık ile duygusal tükenme ve kişisel başarı hissinde azalma arasında zayıf negatif ilişki bulunmuştur buna ek olarak duyarsızlaşma ile zayıf pozitif ilişki bulunmuştur. Son olarak, katılımcıların tükenmişlik düzeyinin kurumsal sosyal sorumluluk algısı ve organizasyon bağlılığı arasındaki ilişkide kısmi aracı rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study searches for explore and measure the influence of corporate social responsibility on organizational commitment through burnout. Regarding this purpose, quantitative research was performed with 342 employee respondents. The population of present research is white-collar employees who worked in distinct sectors in Turkey. Three survey instruments were used; Duygu Turker's (2009b) Corporate Social Responsibility Scale; Maslach and Jackson's (1981) Maslach Burnout Inventory; Meyer and Allen's (1991) Organizational Commitment Scale in order to examine the relationship among three variables. After hypothesis testing, there is a weak positive association was found among CSR to employees of CSR scale together with affective and normative commitment. There is a weak negative association was detected among CSR to customers of CSR scale and affective commitment whereas there is a weak positive association was obtained with continuance commitment. A weak negative association was obtained among CSR and burnout. Further, a weak negative association was revealed among emotional exhaustion and affective commitment whereas a weak negative association was obtained among reduced personal accomplishment and continuance commitment. There is a weak negative association was found among normative commitment and emotional exhaustion also reduced personal accomplishment in addition to that there is weak positive relationship was revealed with depersonalization. Lastly, it was detected that respondents' burnout level had a partially mediating role on the association among corporate social responsibility perception and organizational commitment.