Türkiye'de soylulaştırma sürecinde yıkılan belleğin sanat eseri üzerinden inşası
Production of memory destroyed in the process of gentrification through artwork in Turkey
  1. Tez No: 662707
  2. Yazar: ECEVİT EMRE ELLİALTIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEVAL ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soylulaştırma, kent, sosyal bellek, sanatçı, sanat eseri, mekân, Gentrification, city, collective memory, artist, artwork, space
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu yüksek lisans sanat çalışması raporunda, Türkiye'de soylulaştırma sürecinin değiştirdiği kent ve bununla birlikte yok olan toplumsal hafızanın, sanat ve sanatçı üstündeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu hedef doğrultusunda ilk bölümde soylulaştırmanın, kent ve toplum üzerindeki etkisi irdelenmiş ve soylulaştırma hareketinin gelişimi ile birlikte safhaları işlenmiştir. Bu sürecin sonucu olarak; yerinden edilen, mekânsal dışlanma yaşayan kent sakinleri konu bağlamında işlenmiş ve bellek kaybı araştırılmıştır. Bu sonuçlarla birlikte sanatçıların bu süreçteki rolleri incelenmiştir. Sanatçıların, soylulaştırma hareketinde öncü olarak olumlu bir tutum sergilemesinin süreci hızlandırdığı ifade edilirken diğer yandan bu sürece karşı takındıkları negatif tavır da anlatılmıştır. İkinci bölümde, Ankara ve İstanbul'da, soylulaştırma sürecinde yıkılan toplumsal belleğin sanat eserleri ile inşası incelenmiş ve bu konu hakkında, sanat çalışması sürecinde üretilen uygulamalı çalışmalar, bellek, mekân ve sanatçı ilişkileri bağlamında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study of art report of master degree, it is aimed to examine the effects of the gentrification process in Turkey by which the city has changed, and the social memory has disappeared. Thus, its effect on art and artists is examined. In line with this purpose, in the first part, the effects of gentrification on the city and society are examined and the stages together with the development of the gentrification movement are discussed. As a result of this process; the city dwellers who were displaced and experienced spatial exclusion were studied in the context of the subject and memory loss was investigated. With these results, the roles of the artists in this process were examined. While it was stated that the artists' positive attitude as a pioneer in the gentrification movement accelerated the process, the negative attitude they took against this process was also explained. In the second part, construction of the destroyed social memory through artworks has been examined. As a case study Ankara and Istanbul are examined. The applied works produced during the art study on this subject are presented in the context of memory, space, and artist relations.