Listeriozis ile doğal enfekte koyun beyinlerinde mast hücrelerinin araştırılması
Investigation of mast cells in naturally infected sheep brains with listeriosis
  1. Tez No: 662869
  2. Yazar: SÜLEYMAN ŞENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Veteriner Hekimliği, Pathology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ensefalitis, Listeria monocytogenes, mast hücreler, Encephalitis, Listeria monocytogenes, mast cells
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Listeria monocytogenes, Listeriozis'e sebep olan ciddi ve hayatı tehdit edici zoonotik bir hastalıktır. Listeriozis ruminantlarda abortus, meningoensefalitis ve yeni doğanlarda septisemi ile seyreder. Beyinde bulunan mast hücrelerinin enfeksiyonla karşılaştıktan sonra akut dönemde yangısal hücre infiltrasyonlarının artışıyla ilişkili olduğu ve mast hücrelerinden salınan mast hücresi hücre dışı tuzaklarının direk etken yıkımıyla ilişkili olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada ise Listeriozis ile enfekte koyun beyinlerinde şekillenen histopatolojik lezyonlar ile mast hücreleri arasındaki ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 17 adet enfekte koyun ve 8 adet normal koyun beyninden alınan pons-medulla oblongata bölgeleri incelenmiştir. Histopatolojik olarak mikroapse ve perivasküler infiltrasyonlar, immunohistokimyasal olarak ise Listeria monocytogenes pozitiflikleri ile mast hücrelerine yönelik triptaz boyamaları yapılmıştır. Çalışma sonucunda enfekte koyun beyinlerinde mast hücrelerinde belirgin bir artış gözlenmiştir. Mast hücre artışının beyin lezyonlarıyla da doğrudan ilişkili olduğu görülmüştür. Özellikle de mast hücreleri ve mikroapse gelişimi arasında yüksek bir korelasyon tespit edilmiştir. Yine bakteri yoğunluğunun beyin lezyonları ile arasında da yüksek bir korelasyon bulunduğu fakat, mast hücreleri ile arasında anlamlı bir korelasyonun olmadığı görülmüştür. Bu bulgular ile mast hücrelerinin koyunlarda Listeriozis enfeksiyonunda beyin lezyonlarının şiddetiyle orantılı olarak arttığı ve özellikle de akut yangısal reaksiyonların gelişiminde rol oynayabileceği ve ayrıca artan mast hücre sayısının etken mücadelesiyle ilişkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Listeria monocytogenes is a serious and life-threatening zoonotic disease that causes Listeriosis. Listeriosis is seen with abortion and meningoencephalitis in ruminants, and septicemia in newborns. It has been reported that mast cells in the brain are associated with an increase in inflammatory cell infiltrates in the acute period after exposure to infection and that mast cell extracellular traps released from mast cells are directly related to the destruction of the agents. In this study, it was aimed to investigate the relationship between histopathological lesions and mast cells in sheep brains infected with Listeriosis. Pons-medulla oblongata regions taken from 17 infected sheep and 8 normal sheep brains were examined in the study. Histopathologically microabscess and perivascular infiltrations, and immunohistochemically, Listeria monocytogenes positivity and tryptase staining of mast cells were evaluated. As a result of the study, a significant increase in mast cells was observed in infected sheep brains. It has been observed that the increase of mast cells is directly related to brain lesions. Especially a high correlation has been found between mast cells and microabscess development. It was also observed that there was a high correlation between bacteria density and brain lesions, but not a significant correlation with mast cells. With these findings, it was concluded that mast cells increase in Listeriosis infection in sheep in proportion to the severity of brain lesions and may play a role in the development of acute inflammatory reactions, and also that the increased mast cell number may be related to the struggle with agents.