Hemşirelik öğrencilerinin mizah tarzları ile algıladığı bakım davranışları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between nursing students' humor styles and the care behaviors perceived
- Tez No: 662908
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN KENDİRKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mizah, hemşirelik bakımı, hemşirelik, bakım algısı, mizah tarzları, Humor, nursing care, nursing, care perception, humor style
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hemşirelik bakımının insanların iyileşmesine, iyi kalmasına hatta ölüm sürecini bile olabilecek en iyi konfor düzeyi içinde geçirmesine yardımcı olduğu kabul edilmektedir. Hasta bakımında sıklıkla başvurulan iyileştirici bakım yöntemlerinden biri de mizah kullanımı olarak belirtilmektedir. Bu çalışma, İstanbul'da bulunan bir Vakıf Üniversitesi'nde, eğitime devam eden ikinci üçüncü ve dördüncü sınıf, 124 hemşirelik öğrencisiyle, Aralık 2019 ile Aralık 2020 tarihleri arasında, hemşirelik öğrencilerinin mizah tarzları ile algıladığı bakım davranışları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı tasarımda ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma için Kişisel Bilgi Formu, Mizah Tarzları Ölçeği ve Bakım Değerlendirme Ölçeği e-anket şeklinde hazırlanmış ve öğrencilere online olarak ulaşılmıştır. Öğrencilerin araştırmaya katıldıklarına dair onamları alınmış ve e-anket öğrencilerle paylaşılarak veriler bilgilerin gizliliği esasına uygun olarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 24) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Bulguların yorumlanmasında frekans tabloları ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin olumlu mizah puan ortalamalarının (Katılımcı Mizah 44,95±7,26; Kendini Geliştirici Mizah 36,50±9,85) olumsuz mizah puan ortalamalarına (Saldırgan Mizah 17,22±7,22; Kendini Yıkıcı Mizah 26,86±9,99) göre yüksek bulunduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin BDÖ toplam puan ortalaması 6,38±0,51 şeklinde belirlenmiş olup öğrencilerin sahip olduğu bakım davranışlarındaki algının iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Mizah tarzları ve bakım davranışları incelendiğinde olumlu mizah tarzına sahip kişilerin Bakım Değerlendirme Ölçeği alt boyutlarıyla anlamlı ilişkide olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu durum, olumlu mizah tarzına sahip kişilerde kullanılan mizahın, bakım davranışları algılarına olumlu yönde etki ettiğini göstermektedir. Mizah geliştirilebilir bir beceri olmakla beraber, olumsuz mizah tarzına sahip öğrencilerin de eğitim süreçleri içerisinde mizah tarzlarının belirlenerek, bu konuda farkındalığının arttırılması ve uygun sosyal aktivitelere yönlendirilmesi olumlu mizah becerilerini kazandırmak için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is perceived that nursing cares individuals to recuperate, remain well, and even meet death in the best comfort level. Humor is one of the remedial care strategies created in patient care. This study was led with 124 second, third and fourth year nursing students studying at a university in Istanbul between December 2019 and December 2020 as a searcher for the relationship between the humor styles of nursing students and their perceptive behaviors. For the research, the students were reached in the form of Personal Information Form, Humor Styles Questionnaire and Care Assessment Questionnaire by e-survey and online. Students' approval was received and the e-survey was shared with the students and the data were collected in accordance with the principle of confidentiality of information. Statistical analysis was conducted with a package program called SPSS (IBM SPSS Statistics 24). Frequency tables and descriptive statistics were used in the interpretation of the findings. In the survey, it was determined that the positive humor score averages of the students (Affiliative Humor 44,95 ± 7,26; Self-Enhancing Humor 36,50 ± 9,85) were higher than their negative humor average score (Aggressive Humor 17,22 ± 7,22; Self-Defeating Humor 26,86 ± 9,99). The total CAQ mean score of the students was determined as 6,38 ± 0,51, and the perception of students' care behaviors is at a decent level. In the research, it was determined that individuals with positive humor style had a significant relationship with many sub-dimensions of care perceptions. Accordingly, it shows that humor positively affects perceptions of caring behaviors in people with a positive humor style. Humor is a skill that can be developed. It is recommended to determine the styles of students with negative humor style in their education process, to raise awareness on this issue and to gain humor skills with appropriate sociability.