Human security and international law
İnsan güvenliği ve uluslararası hukuk
  1. Tez No: 662936
  2. Yazar: EMERANT YVES OMGBA AKOUDOU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI HAKAN ERKİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: insan güvenliği, uluslararası hukuk, ulusal hukuk, doğa hukuk, uluslararası toplum, siyasi toplum, human security, international law, national law, law of nature, political society, international society
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
İnsan güvenliği kavramı, uluslararası ilişkilerde yirmi yılı aşkın süredir önemli derecede ilgi görmektedir. Akademik ve siyasi dünya içerisindeki ilgili veya değişen konularla bağlantılı olsun veya olmasın, bu ilgi dikkate değerdir fakat henüz insani güvensizliğe sürdürülebilir bir yanıt vermekte başarısızdır. İnsan Güvenliği ve Uluslararası Hukuk tezi bu düşünceye yönelik bir katkıdır. Çalışma, literatürde insan güvenliğinin net bir teorik çerçevesinin bulunmadığının gözlemlenmesiyle başlar ki bu durum, uluslararası toplum üyesi olan insan için müteakip müdahalelerin temeli olabilecektir. Böyle bir durumun kaçınılmaz olarak uluslararası hukuku da ilgilendirecek olması; insan güvenliği hakkındaki teorik çerçevenin yokluğunun, insan güvenliği ile uluslararası hukuk arasındaki gerçek ilişki üzerine ilave düşünme ihtiyacı doğuracağının açık bir kanıtıdır. Bu anlamda, böyle bir ilişkinin ontolojik olduğu; yani insan güvenliğinin uluslararası hukukun (doğal) kanunu olduğu, dolayısıyla ulusal hukukun (doğal) kanunu olduğu hipotezini geliştirdik. Bu hipotezin doğrulanması, insan güvenliğinin teorik çerçevesini belirlememizi ayrıca ulusal ve uluslararası hukukun kapsamında uygulanmasını kabul görmesini sağlayacaktır. Bu çaba, kurallarına (teori) değinerek, doğal hukuk ifadesinden (özcü felsefe, siyaset) uygulanmasına (tarih, sosyoloji) kadar, hukuk merkezli disiplinler arası yaklaşımın bir parçasıdır.
Özet (Çeviri)
The concept of human security has been subject to an important attention in international affairs for more than two decades. This interest, in connection or not with related or shifted issues, within the academia and political worlds, is considerable and yet, fails to lead to a sustainable answer to human insecurity. The thesis on Human Security and International Law is a contribution to this reflection. It starts from the observation of the non-existence, within the literature, of a clear theoretical framework of human security, which can be the basis of consequent interventions for the benefit of the human person, member of the international community. Since such a statute inevitably involves international law, this absence of a theoretical framework of human security was clear evidence of the need for additional reflection on the real relationship between human security and international law. In this sense, we have advanced the hypothesis that such a relation is ontological, that is to say, human security stands as the (natural) law of international law, as a consequence of that it stands as the (natural) law of national law. The verification of this hypothesis enables us to give an account of the theoretical framework of human security and to confirm its application in the trajectories of national and international Law. This endeavor is part of an interdisciplinary approach centered on law, from its natural expression (essentialist philosophy, politics) to its implementation (history, sociology), passing by its rules (theory).