Determining the effects of forgiveness and perspective taking on negative stereotyping towrads Syrian refugees
Affetme ve perspektif alma değişkenlerinin Suriyeli sığınmacılara yönelik negatif stereotipleme davranışı üzerindeki etkisinin belirlenmesi
- Tez No: 662956
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Önyargı, Stereotipler, Suriyeliler, Affetme, Perspektif Alma, Prejudice, Stereotypes, Syrians, Forgiveness, Perspective Taking
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, affetme ve perspektif almanın Suriyeli sığınmacılara yönelik negatif stereotip oluşumu üzerindeki etkisini deneysel olarak incelemektir. Ayrıca, özür dileme, affetme eğilimi, dindarlık düzeyi ve Suriyeli sığınmacılarla kurulan temasın kalitesinin negatif stereotipleme ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişkideki rolünün ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu tez çalışmasının örneklemini, 18-25 yaş arası 123 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılar 2 (Affetme: var, yok) X2 (Perspektif alma: kendini, diğerini) Gruplar Arası Desene seçkisiz atama yoluyla atanmıştır. Galvanik deri tepkisi düzeyleri manipulasyonların etkililiğini test etmek amacıyla kaydedilmiştir. Sonrasında, katılımcılar sırasıyla şu ölçekleri tamamlamıştır: Negatif stereotip indeksi, manipulasyon kontrol ve ilişkili sorular, PANAS, HFS, kişilerarası tepkisellik indeksi perspektif alma alt ölçeği, temas miktarı ölçeği, temas kalitesi ölçeği ve demografik bilgi formu. Öncelikle, manipulasyonların başarılı olduğu bulgulanmıştır. Böylece bu tezin sonuçları, dinine daha güçlü bir şekilde bağlanan ve Suriyeli sığınmacılarla daha pozitif ilişki kurmuş olan bireylerin Suriyeli sığınmacılara yönelik negatif stereotiplemesini azaltmak için affetmenin etkili olduğunu göstermektedir. Fakat; Perspektif alma, suriyeli sığınmacılara yönelik negatif stereotipleme düzeyini belirlemede geçersiz bir yol olarak bulgulanmıştır. Tezin regresyon modeli, Suriyeli sığınmacılara yönelik daha az negatif stereotip kullanımının, yüksek düzeylerde eğilimsel affetme, dindarlık ve temas kalitesiyle yordandığını bulgulamıştır. Ayrıca, eğilimsel affetme ve Suriyeli sığınmacılara yönelik negatif stereotipleme arasındaki ilişkiye temas kalitesinin aracılık ettiği ve bu ilişkinin özür dileme davranışı tarafından düzenlendiği bulgulanmıştır. Bu bulgular, negatif stereotipleme ve ilişkili değişkenler konusunda gelişmekte olan literatür bağlamında tartışıldı. Tezin sınırlılıkları ve gelecekteki çalışmalar için öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
The aim of the present thesis was to experimentally examine the effects of forgiveness and perspective taking on negative stereotyping towards Syrian refugees. Also, it was aimed to be revealed the roles of apology, dispositional forgiveness, religiousness, and quality of contact with Syrian refugees in the relation between independent variables and negative stereotyping. Sample of this thesis consisted of a total of 123 undergraduate students aged 18-25 years. The participants were randomly assigned to 2 (forgiveness, no-forgiveness) X 2 (perspective taking of self, perspective taking of other) between-subjects design. GSR (Galvanic Skin Response) levels were recorded in order to test the effectiveness of the manipulations. Then, the participants respectively completed the following scales: Negative stereotyping index, manipulation control and related questions, PANAS, HFS, perspective taking subscale of interpersonal reactivity index, contact quantity scale, contact quality scale, and demographic information form. First of all, the manipulations was found to be successful. So, results of this thesis demonstrated that forgiveness is an effective to reduce negative stereotyping towards Syrian refugees for individuals who adhere more strongly to their religions and have had more positive contact with Syrian refugees. But, perspective taking was found as non-effective way to determine negative stereotyping towards Syrian refugees. Regression model of the thesis revealed that usage of less negative stereotypes towards Syrian refugees was predicted with higher-levels of dispositional forgiveness, religiousness, and the quality of contact. Also, the relationship between dispositional forgiveness and negative stereotyping towards Syrian refugees was found to be mediated by quality of contact, and also, moderated by apology behavior. These findings were discussed in the context of the growing literature on negative stereotyping, and related variables. Limitations of the present thesis and suggestions for the future studies were offered.