İlköğretim velilerinin yaptıkları harcamaların belirlenmesi
Parental expenditures on children's primary education
- Tez No: 317185
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KARİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim harcamaları, ilköğretimde eğitim harcamaları, Education Expenditures, Primary Education Expenditures
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, ailelerin yaptıkları harcama miktarlarını belirleyerek,devletin bütçesinden eğitime ayrılan payın oranlanmasında analiz aracı olarak birtakım veriler sağlamaktır. Araştırmamız ile alan yazınına katkı sağlamak ve okul harcamalarında ailelerin bütçe dışı kaynaklara yaptıkları harcamaların türlerini ve miktarlarını belirlemek amaç edinilmiştir. Bu araştırma ile eğitim için yapılan harcamalar ve bu harcamalara katlananlar açısından ilköğretim kademesinde finansman kaynakları sağlayıcıları incelenerek, devletin ilköğretim finansmanındaki payı ile ailelerin ekonomik katkı ve kişisel harcamaları ortaya koymak amaç edinilmiştir.Bu çalışma betimsel bir çalışma olup araştırmada, tarama modeli kullanılarak, konu hakkında mevcut olan durum belirlenmiştir. Araştırmada Gümüşhane ilinde bulunan ilköğretim okullarında eğitim gören öğrencilerin velilerinin bir yıl içinde yaptıkları harcamalar hesap edilirken öğrenci velilerine ulaşılmıştır. Özel okullarda eğitim gören öğrencilerin yaptığı harcamalar devlet okullarında eğitim gören öğrencilere göre daha farklı harcamalar yaptığı için araştırma dışında tutulmuştur. Araştırma sadece resmi okullarda uygulanmıştır. Veri toplama aracı ile elde edilen verilerin çözümlemesinde bilgisayardan yararlanılmıştır. Problemlere yönelik olarak toplanan veriler bilgisayara aktarılmış ve aktarılan veriler üzerinde istatistiksel analizler için SPSS paket programından yararlanılmıştır. Araştırmanın problemlerine cevap bulabilmek amacıyla SPSS paket programı kullanılarak frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma belirlenmiştir. Bu araştırma ile okul yöneticilerinin, kaynak yetersizliği sebebiyle öğrenci ailelerinden,gönüllülük esaslı olarak kayıt parası, okul-aile birliğine yardım parası ve çeşitli aidatlar talep ederek, kayıt paralarının ödenmesiyle ilgili mevzuatlara uyulmadığı görülmüştür. Ayrıca orta öğretime geçiş sınavlarının da ailenin aylık gelirlerinde önemli miktarlarda harcama yapmasına neden olduğu görülmüştür. Ayrıca yıl içinde öğrenci ailelerinin eğitim harcaması adı altında belirli bir meblağı ayırdıkları belirlenmiştir. İlköğretim eğitiminin parasız ve zorunlu olduğu maddesine dayanarak, devletin ilköğretim eğitimi için çeşitli kaynaklar bulması, var olan kaynakları daha etkili bir şekilde kullanması ile ailelere yansıtılan eğitim harcamalarının azaltılabileceği önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine parental expenditures on children's primary education and to provide research data for an analysis of private and public expenditures in primary education. The researcher aimed to describe and identify the types and quantities of off-budget spending by families. Expenditures on children's education, and the economic contribution and personal expenses of families for primary education and a spending of government financing of primary education were examined.This is a descriptive study, and survey method was used to collect data on parental expenditures on children's primary education as well as on supplementary education such as tutoring and private courses. Data were collected from parents of public primary school children in Gümüşhane province via a questionnaire. Private schools were excluded from this study, because parental expenditures on children's education of private schools are different from parental expenditures on children's education of public schools. Data were summarized and tabulated by using SPSS v. 15. Frequencies, percentages, and mean expenditures were computed and ONE-WAY ANOVA was used test differences in mean expenditures by grade level.The result showed despite the regulations banning collecting fees from parents during children's registration, parents reportedly paid various fees. Voluntary contributions to school-parents association funds are needed due to lack of financial resources for basic services at schools. Also, secondary school exams cause to spend significant amounts of income by parents. In addition, students' parents devote certain amount of education expenditure during the educational year.Despite the fact that primary education is free and compulsory by the Constitution, this study indicated that parents spend relatively a large proportion of educational expenditures. Ministry of Education should seek additional resources for primary education and use existing resources more effectively to reduce parental expenditures on children's education.