Adana ilinde bulunan fitnes salonu işletmelerinin ekonomik etkinliklerinin ölçülmesi
Measuring economic efficiency of the GYM centers in adana
- Tez No: 662989
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SANGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Salonu, Ekonomik Etkinlik, VZA, VRS, IRS, DRS, Gym Centers, Economic Efficiency, DEA, VRS, IRS, DRS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada spor salonlarının gelir ve gider değişkenleri dikkate alınarak etkinlik performansları ölçülmüştür. Çalışmanın veri kaynağı Adana'da bulunan 44 spor salonu işletmecisi ile yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Etkinlik hesaplamasında veri zarflama analizi kullanılmış ve veriler DEAP 2.1 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan VZA sonucunda işletmelerden %48'inin ((21/44) *100)) etkin faaliyet gösterdiği (VRS), %27'sinin ((12/44)*100) artan getirili (IRS) ve %25'inin ((11/44)*100) ise azalan getirili (DRS) olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerin teknik etkinlik (VRS) ortalaması 0,872 olup etkin işletme oranı %59 çıkmıştır. İşletmelerin girdi miktarı %12,8 (1-0,872) oranında azaltılırsa bu işletmelerin kar düzeyleri etkilenmeyeceği sonucu ortaya çıkmıştır. Ölçeğe göre artan getirili (irs) işletmelerin kira, elektrik, su, bakım onarım, maaş, vergi ve sigorta giderleri düşürebilirse bu işletme etkin bir duruma geleceği sonucu ortaya çıkmıştır. Fazla girdi kullanan işletmelerin total olarak girdi fazlalıklarına baktığımızda işletmeler kirada %4.21, harcanan elektrikte %8,78, harcanan suda ise %6.15, bakım ve onarımda %6.11, maaşta %8.33, vergide %3,89 ve sigortada %10,79'luk fazla bir girdinin olduğu tespit dilmiştir. Bu işletmelerin girdilerini arttıramayacağı düşünülerekten çıktılarında birtakım tasarruflara gitmeleri gerekmektedir. İşletmeler özellikle su ve elektrik kullanımlarındaki yapacakları tasarruf ile hem bütçelerine hem de doğa ve çevreye fayda sağlamış olacaklardır.
Özet (Çeviri)
In this study, efficiency performances of gmy centers were measured by taking into account income and expenditure variables. The data of the study were obtained through face-to-face interviews with 44 gym centers in Adana. Data envelopment analysis was used in the efficiency measurement and the data were analyzed with the DEAP 2.1 package program. As a result of the Data Envelopment Analysis, 48% ((21/44) * 100)) of the gmy centers operating under efficiency (VRS), 27% ((12/44) * 100) is operating under increased return to scale (IRS) and 25% ((11/44) * 100) is operating under decreasing return to scale (DRS) conditions. The technical efficiency (VRS) average of the gym centers is 0.872 and 59% of the gyms centers are operating efficiently. It has been revealed that if the input amount of the gyms centers is reduced by 12.8% (1-0.872), the profit levels of these centers will not be affected. It has emerged as a result that if the companies with increasing income (IRS) can reduce their rent, electricity, water, maintenance and repair, salary, tax and insurance expenses, this business will become efficient. Considering the total input surplus of enterprises using excess input, enterprises are 4.21% in rent, 8.78% in electricity, 6.15% in water spent, 6.11% in maintenance and repair, 8.33% in salary, 3.89% in tax and 10.79% in insurance. It was determined that there was an excessive amount of input. These businesses should make some savings in their output, considering that they cannot increase their inputs. Businesses will benefit both their budgets and nature and the environment with the savings they will make in their electricity use.