Elektif total kalça artroplastisi uygulamalarında sistemik traneksamik asitin kan kaybı ve transfüzyon ihtiyacı üzerine etkisi
The effect of systemic tranexamic acid on blood loss and blood transfusion requirement i̇n elective total hip arthroplasty applications
- Tez No: 663079
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplastisi, Traneksamik asit, Kan kaybı, Allojenik kan transfüzyonu, Nadler, Total hip arthroplasty, Tranexamic acid, Blood loss, Allogeneic blood transfusion, Nadler
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş: Total kalça artroplastisi (TKA) son yüzyılın en başarılı ameliyatlarından biri olmasına rağmen yüksek oranda kanama ve allojenik kan transfüzyonu (AKT) ihtiyacı oluşabilmektedir. Traneksamik asit (TA) TKA'da kan kaybı ve transfüzyon ihtiyacını azaltmak amacıyla son yıllarda kullanımı giderek artan bir antifibrinolitik ajandır. Bu çalışmada, tek taraflı TKA uygulamalarında intravenöz (iv) yol ile ameliyat öncesi ve sonrası olmak üzere iki doz uygulanan TA'nın toplam kan kaybı ve kan transfüzyon ihtiyacına etkisi retrospektif olarak karşılaştırıldı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011-Ocak 2020 tarihleri arasında kliniğimizde elektif TKA uygulanan toplam 327 hasta tespit edildi. Demografik veriler, ameliyat öncesi ile sonrasındaki kan parametreleri, 90 günlük takiplerinde görülen komplikasyonlar hasta dosyalarından kaydedildi. Nadler formülüne göre toplam kan kayıp miktarları hesaplandı. AKT miktarları kaydedildi. İv TA verilen 127 ve TA verilmeyen 119 hasta iki gruba ayrılarak karşılaştırıldı. Bulgular: TA uygulanan grupta toplam ortalama (ort.) kan kaybı ve hemoglobin seviyesinde azalma ve kan transfüzyon miktarı açısından kontrol grubundan daha azdı (sırası ile p=0,001; p=0,001; p=0,001). TA uygulanan grupta yatış süresi kontrol grubuna göre daha kısa idi (p=0,001). Sonuç: Ameliyat öncesi 15 mg/kg ve sonrası 10 mg/kg olarak iki kez iv TA verilmesi tromboembolik komplikasyonlarda artış oluşturmadan kan kaybı ve AKT ihtiyacını belirgin oranda azalttığından TKA'da etkin ve güvenilir bir yöntem olduğunu düşünmekte ve kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although total hip arthroplasty (THA) is one of the most successful surgery of the last century, high rates of bleeding and allogeneic blood transfusion may be required. Tranexamic acid (TXA) is an antifibrinolytic agent that has been increasingly used in THA in recent years to reduce blood loss and the need for transfusion. In this study, the effect of two doses of TXA, which was administered intravenously (iv) before and after surgery in unilateral THA applications, on total blood loss and blood transfusion need was compared retrospectively. Materials and Methods: A total of 327 patients who underwent elective THA in our clinic between January 2011 and January 2020 were determined. Demographic data, blood parameters before and after surgery, complications seen in during 90-day follow-up were recorded from patient files. Total blood loss amounts were calculated according to Nadler's formula. Blood transfusion amounts were recorded. 127 patients treated with IV TXA and 119 patients not given TXA were divided into two groups and compared. Results: Total mean blood loss, decrease in hemoglobin level and amount of blood transfusion were lower in the TXA group compared to the control group (p=0,001; p=0,001; p=0,001, respectively). The length of stay hospital in the TA group was shorter than the control group (p=0,001). Conclusion: We think that it is an effective and reliable method in THA since giving IV TXA twice, as 15 mg / kg preoperatively and 10 mg / kg after the operation significantly reduces blood loss and the need for blood transfusion without causing an increase in thromboembolic complications.