Kronik obstrüktif akciğer hastalığında evresine göre serum ca 125, ca 19-9, ca 15-3 ve cea düzeyleri ve crp ile ilişkisi
Correlations between serum ca 125, ca 19-9,ca 15-3 and cea levels and crp according tothe severi̇ty of chronic obstructivepulmonary disease
  1. Tez No: 663154
  2. Yazar: GÜNHAN YAVAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: UZMAN MELİH BÜYÜKŞİRİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Tümör markerları, inflamasyon, COPD, tumor markers, inflammation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada KOAH'lı hastalarda serum CA-125, CEA, CA 19-9 ve CA 15-3 düzeylerinin KOAH evresine, korpulmonale, hipoksemi ve kullanılan ilaçların varlığına göre değerlendirilmesi, sağlıklı kişilerle karşılaştırılması ve C-reaktif protein (CRP) ile tümör markerları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kasım 2009–Mayıs 2010 tarihleri arasında hastaneye başvuran GOLD kriterlerine göre KOAH tanısı alan 61 hasta ve 40 sağlıklı kontrol alındı. Bilinen malignitesi veya maligniteyi düşündüren semptomu (kilo kaybı, anemi, gaitada gizli kan müspetliği) olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya alınan hastalardan CA 125, CA 19-9, CEA, CA 15-3, hemogram, CRP gönderildi. SFT, DLCO, PA akciğer grafisi, EKG, EKO yapıldı. Kontrol grubundan CA 125, CA 19-9, CEA, CA 15-3, hemogram, CRP gönderildi. Bulgular: Çalışmamızda çok ağır KOAH'lı hastalarda orta KOAH'lı hastalara göre CA 125, CA 19-9 ve CEA düzeyleri artmış bulundu(p değerleri sırasıyla 0,015, 0,009, 0,024). Sağ kalp yetmezliği mevcut olan KOAH'lılarda mevcut olmayanlara göre CA 19-9 ve CA 125 düzeyleri; Cor pulmonalesi olan KOAH'lılarda olmayanlara göre sadece CA 125 değeri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Stabil KOAH'ta CRP ile tümör markerlarından CA 125 arasında orta derecede korelasyon saptandı. Sigara içme alışkanlığı ile CA 125, CEA, CA 19-9, CA 15-3 düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. KOAH'ta FEV1 ile CA 125, CA 19-9, CEA ve CRP arasında orta derecede negatif korelasyon bulundu. Sonuç: KOAH'ta artmış tümör markerlarının KOAH'ın evresine, artmış inflamasyona, kor pulmonaleye bağlı olabileceği ancak bu konuda daha geniş hasta grupları ile yapılacak daha fazla sayıda çalışmaya gereksinim olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate serum levels of CA 19.9, CA 125, CA 15-3, CRP and carcinoembryonic antigen (CEA) in patients with different stages of chronic obstructive pulmonary disease (COPD), with or without cor pulmonale, hipoxemia and drugs used comparing healthy people. And evaluate relation between C- reactive protein(CRP) and tumour markers. Methods: Between November 2009-May 2010, 61 patients admitted to the hospital and diagnosed COPD according to GOLD criteria and 40 healthy controls included to this study. Known malignancy or symptoms suggestive of malignancy (weight loss, anemia, positive fecal occult blood test) were excluded from the study. CA 125, Ca 19-9, CEA, CA 15-3, hemogram, CRP has been sent from the patients in this study. PFT, DLCO, chest radiograph, ECG, echocardiography was performed. CA 125 , Ca 19-9, CEA, CA 15-3, hemogram, CRP has been sent from the control group. Results: In our study, serum CA 125, CA 19-9 and CEA levels were increased in patients with very severe COPD then moderate COPD( p values were 0.015, 0.009, 0.024 respectively). Serum levels of CA 19-9 and CA 125 were statically higher in COPD with right hearth failure then without right hearth failure. Serum levels of CA 125 was significantly higher in COPD with cor pulmonale then without cor pulmonale. Moderate correlation was found between CA 125 and CRP in stable COPD. Smoking habit and CA 125, CEA, CA 19-9, CA 15-3 levels did not differ statistically significant. İn COPD between FEV1 and CA 125, CA 19-9, CEA, CRP a moderate negative correlation was found. Conclusion: Increased tumor markers in COPD may due to stage of COPD, increased inflammation and cor pulmonale but more studies with larger group of patients needed.