KKTC'de rehberlik ve psikolojik danışma alanında yapılan araştırma makalelerinin içerik analizi: 2008-20018 yılları arası
  1. Tez No: 663170
  2. Yazar: ERSİN OMAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BENGİSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Rehberlik ve Psikolojik Danışma (RPD), İçerik Analizi, Akademik Araştırma Eğilimleri, Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC), Psychological Counseling and Guidance (PCG), Content Analysis, Academic Research Trend
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2008-2018 yılları arasında KKTC'de Rehberlik ve Psikolojik Danışma (RPD) bölümü bulunan üniversitelerin akademisyenleri tarafından çalışılan araştırma makalelerini çeşitli özellikleri açısından inceleyerek alana yönelik araştırma eğilimlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda RPD bölümü bulunan 10 üniversite araştırma kapsamına dahil edilmiş ve araştırma ölçütlerine uygun 143 makaleye ulaşılmıştır. Makaleler yayım yılı, yayım dili, yazar sayısı, araştırmacıların çalıştıkları üniversite, araştırma konusu, araştırma yöntemi, örneklem özellikleri, veri toplama araçları ve veri analiz yöntemleri açısından değerlendirilmiştir. Makaleler doküman analizi kapsamında toplanmış ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Makale İnceleme Formu”kullanılarak kategorisel içerik analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bu alanda en fazla 2017 yılında makale yayımlanmıştır. Araştırma kapsamındaki makale konularının büyük bir kısmının kişisel-sosyal rehberlik alanına ilişkin konular olduğu ve yayım dilinin çoğunlukla İngilizce olduğu görülmüştür. Makaleler genellikle iki yazarlı olup; en fazla yayın yapan üniversiteler Yakındoğu Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi'dir. Makalelerde nicel araştırma desenlerinin daha fazla kullanıldığı, örneklem olarak en çok lisans öğrencilerinin tercih edildiği ve genellikle 1-50 arasında olan örneklem grupları üzerinde çalışıldığı, örneklem seçiminde ise en çok amaçsal örnekleme yönteminin kullanıldığı saptanmıştır. Ayrıca araştırmalarda ölçek ve envanter türü veri toplama araçlarının daha fazla kullanıldığı ve kestirimsel veri analiz tekniklerinin de sıklıkla kullanıldığı diğer sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify notable research trends in the field of guidance and counselling psychology by evaluating, in a systematic way, research articles published during the last decade from 2008-2018 by scholars affiliated with the universities that have Guidance and Counselling Psychology Departments in the Turkish Republic of Northern Cyprus. For this purpose, this study identified ten universities with GCP departments, and accessed 143 articles that meet the research criteria. These articles, which were collected through a document analysis method, were evaluated for publication year, publication language, content, research method, sampling, data gathering and analysis tools, as well the number of authors and their institutional affiliations. This study employed the categorical content analysis method and analyzed the articles by using an“article study form”specifically developed by the author. The findings identified some notable trends and directions in the field. The results indicate that the majority of articles in this field were published in 2017. They also show that most of the articles are on topics in the field of individual and social psychology. Furthermore, this study shows that a higher percentage of articles were published in English and generally co-authored. The study also identified that Near East University, Cyprus International University and Lefke European University produced the majority of the publications in this field. In addition, the findings indicate that most of the authors employed a qualitative research design and preferred undergraduate students for their sampling group. They also employed a purposive sampling method with sampling groups that ranged from 1-50. The findings also demonstrate that articles frequently used scaling and inventory data gathering tools along with comparative data analysis techniques.