İntihar olgularında serotonin-ilişkili gen varyasyonlarının değerlendirilmesi
Serotonin-related gene variations in suicide cases
- Tez No: 663265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU OKUTUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İntihar, Serotonin 2A reseptörü, polimorfizm, T102C (rs6313), A1438G (rs6311), Suicide, Serotonin 2A receptor, polymorphism, T102C (rs6313), A1438G (rs6311)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Çeşitli çalışmalarda, 5-hidroksitriptamin (serotonin) 2A reseptör (5 HTR2A) gen polimorfizmleri ile intihar eylemi arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Ancak psikiyatrik ilaç kullanımlarına göre tamamlanmış intihar vakalarında 5-HTR2A gen polimorfizminin rolünün araştırıldığı bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle çalışmamızda ölümle sonuçlanan intihar kurbanlarının 5-HTR2A geninin iki farklı serotonerjik polimorfizminin (A1438G ve T102C) genotip ve allel frekanslarındaki farklılığı, psikiyatrik ilaç kullanımına bağlı olarak incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışma, ölümleri asıya bağlı mekanik asfiksi ve beyin iskemisi sonucu meydana gelen 100 intihar kurbanı ile 45 sağlıklı kontrol üzerinde yapıldı. Döngü dizileme için deneklerden periferik kan örnekleri alındı. 5-HTR2A geni A1438G (rs6311) ve T102C (rs6313) polimorfizmleri, Sanger Yöntemi ile dizilendi. İntihar ve kontrol grupları arasında genotip ve allel frekanslarını karşılaştırmak için Pearson Chi-Square testi yapıldı. Bulgular: Ölümle sonuçlanan intihar vakaları ile sağlıklı kontrollerin 5 HT2A reseptör geninin rs6313 ve rs6311 polimorfizmlerine ait genotip ve allel frekansları karşılaştırıldığında aralarında istatistiki olarak fark olmadığı tespit edildi. Ayrıca psikiyatrik ilaç kullanımına göre, ilaç kullanan intihar vakaları, ilaç kullanmayan intihar vakaları ve ilaç kullanmayan sağlıklı kontroller de aralarında ayrı ayrı karşılaştırıldıklarında, T102C (rs6313) ve A1438G (rs6311) polimorfizmlerine ait genotip ve allel frekanslarının farklı olmadığı görülmüştür. Sonuç: Psikiyatrik ilaç kullananlar dahil intihar vakalarında 5 HT2A reseptör geni T102C (rs6313) ve A1438G (rs6311) polimorfizmlerinin intihar üzerine etkiye sahip olmadığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'deki ilk serotonin ilişkili gen polimorfizm çalışması olması açısından sonuçlar oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Several studies have evaluated the relationship between the 5 hydroxytryptamine (serotonin) 2A receptor (5-HTR2A) gene polymorphisms and the suicidal behavior. However, no study has been conducted to investigate the role of the 5-HTR2A gene polymorphism in cases of successful suicides in relation to the psychiatric drug use. Therefore, in our study, we aimed to examine the difference in genotype and allele frequencies of the two different serotonergic polymorphisms (A1438G and T102C) of the 5-HTR2A gene of the suicide victims, in correlation with the use of psychiatric drugs. Method: The study was conducted on 100 suicide victims whose deaths were caused by mechanical asphyxia and brain ischemia and 45 healthy control subjects. Peripheral blood samples were taken from the subjects for cycle sequencing. The 5 HTR2A gene A1438G and T102C polymorphisms were sequenced by Sanger's Method. Pearson Chi-Square test was used to compare genotype and allele frequencies between the suicides and control groups. Results: When the genotype and allele frequencies of the rs6313 and rs6311 polymorphisms of the 5HT2A receptor gene of healthy control subjects were compared with the suicide cases that resulted in death, it was found that there was no statistically significant difference between them. In addition, when the cases of the suicides using the psychiatric drugs, suicide cases that did not use the psychiatric drugs and healthy control subjects who did not use the psychiatric drug were compared separately, it was observed that the genotype and allele frequencies of the rs6313 and rs6311 polymorphisms were not different. Conclusion: It has been concluded that the polymorphisms of 5 HT2A receptor genes T102C (rs6313) and A1438G (rs6311) have no effect on the suicides in the suicide cases, including those using psychiatric drugs. Results in terms of being the first serotonin related gene polymorphism study in Türkiye is very important.