Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin finansal sorunları: Orta Karadeniz örneği
Financial problems of special education and rehabilitation centers: Middle Black Sea example
  1. Tez No: 663301
  2. Yazar: SEMA KARAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY YEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Sorunlar, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Orta Karadeniz Bölgesi, Finansal Durum, Financial Problems, Special Education and Rehabilitation Centers, Middle Black Sea Region
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Orta Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin genel finansal durumlarını ve sorunlarını tespit etmek amaçlanmıştır. Finansal durum ve sorunların tespiti bir işletmenin hedeflediği seviyeye ulaşabilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla Orta Karadeniz Bölgesi'nde mevcut olan 105 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'nden 90 tanesine ulaşılmış, 73 (%69,52) tanesi ile yapılan anketler vasıtasıyla veriler toplanmıştır. Toplanan verilerin SPSS programıyla yüzde frekans analizleri yapılmış olup, anketin Likert kısmı için ise normallik testleri ve ki-kare testi yapılmıştır. Çalışma sonucunda; araştırmaya dâhil edilen kurumlardan çoğunluğunun finansman sorunu yaşadığı, yatırım indirimlerinin ve ödeneklerin yeterli gelmediği, işletme sürecinde karşılaşılan en önemli problemlerin ise, ödenek ve öğrenci yetersizliği olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the general financial situations of special education and rehabilitation centers operating in the Central Black Sea Region. Determining the financial situation and problems have a great importance to reach the level that a business targets. For this purpose, 90 were reached and data was collected through surveys with 73 (69.52%) of them. Frequency analysis were made with the SPSS for the collected data, normality tests and chi-square tests were performed for the Likert part of the scale. As a result, it has been determined that the majority of institutions that were included in the study had financial problems, investment cuts and allowances are not sufficient, of the most important problems in the business process in the operational process were the lack of fund and student.