Kronik ağrısı olan bireylerde felaketleştirmeve felaketleştirmenin çocukluk çağı travmalarıyla ilişkisi
Catastrophizing in individuals with chronic pain and therelationship of catastrophizing to childhood traumas
- Tez No: 663369
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAYKÖYLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kronik ağrı, ağrıyı felaketleştirme, çocukluk çağı travmaları, Chronic pain, pain catastrophizing, childhood trauma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamız kronik ağrısı olan bireylerde ağrıyı felaketleştirmenin çocukluk çağı travmalarıyla ilişkisi olup olmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmaya kronik ağrı tanılı 100 hasta dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik özellikler ve ağrı değerlendirme formu, ağrıyı felaketleştirme ölçeği (AFÖ), çocukluk çağı travmalar ölçeği (ÇÇTÖ) ve hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (HADÖ) uygulandı. Sonuçlar istatistiksel olarak P0,05). Ancak ÇÇTÖ fiziksel ihmal alt ölçek puanı ile AFÖ çaresizlik, ruminasyon ve toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit ettik. ÇÇTÖ duygusal ihmal alt ölçek puanları ile AFÖ çaresizlik alt ölçek puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu bulduk. Sonuç: Ağrıyı felaketleştirme düzeyi ile algılanan ağrı şiddeti paralel olarak artış göstermektedir. Çocukluk çağı travması ile yetişkinlikte ağrı şiddeti arasındaki açık ilişkilerin yanı sıra fiziksel ihmal ile yetişkinlikte ağrıyı felaketleştirme arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulduk. Bulgularımıza göre, hastaların kendilerinin bildirdiği daha yüksek ağrı düzeylerinin yanı sıra, ağrıyla ilgili yıkıcı düşünceler ve duygudurum problemleri çocuklukta fiziksel ihmal ve yetişkinlikteki ağrı ile ilişkilidir. Bu bakımdan kronik ağrı yakınması ile başvuran hastalarda çocukluk çağı olumsuz yaşantılarının sorgulanması tedaviye yanıt ve komorbid psikopatolojiler araştırılması bakımından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aims to determine whether pain catastrophizing is associated with childhood trauma in individuals with chronic pain. Method: 100 patients with a diagnosis of chronic pain were included in the study. Sociodemographic characteristics and pain assessment form, catastrophizing pain scale (PCS), childhood trauma questionnaire (CTQ) and hospital anxiety and depression scale (HADS) were applied to the participants. The results were evaluated statistically at a significance level of P 0.05). However, we found a statistically significant correlation between the CTQ physical neglect subscale score and the helplessness, rumination, and total PCS scores. We found a statistically significant correlation between CTQ emotional neglect subscale scores and PCS helplessness subscale scores. Conclusion: The perceived pain intensity increases in parallel with the catastrophizing level. We found an apparent relation between childhood trauma and adult pain intensity as well as a statistically significant relationship between physical neglect and pain catastrophizing in adulthood. According to our findings, besides the higher pain levels reported by the patients, destructive thoughts about pain and mood problems are associated with physical neglect in childhood and pain in adulthood. In this respect, questioning the adverse childhood experiences of patients presenting with chronic pain will be useful in response to comorbid psychopathologies' treatment and investigation.