Avrupa tenis şampiyonası' na katılan sporcuların antrenörleri ile ilişkilerinin ve liderlik algılarının iletişim becerilerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of relationships and leadership perceptions of the athletes participating in the european tennis championships on communication skills
  1. Tez No: 663579
  2. Yazar: PERO DUYGU DUMANGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İlişki, İletişim, Antrenör, Tenis, Leadership, Relationship, Communication, Coach, Tennis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın amacı tenis oyuncularının, antrenörleri ile ilişkilerinin ve liderlik algılarının, iletişim becerilerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya ait veriler 2019 Avrupa Üniversiteler Tenis Şampiyonası' na katılan toplam 204 (n=117, %57,4 erkek ve n=87, %42,6 kadın) sporcudan elde edilmiştir. Sporcular Alman (n=17), Yunan (n=6), Portekizli (n=17), Türk (n=11), İspanyol (n=9), Norveçli (n=11), Fransız (n=14), Türk KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) (n=7), Hırvat (n=6), İtalyan (n=6), İngiliz (n=12), İsrailli (n=8), Arnavut (n=6), Avusturyalı (n=15), Karadağlı (n=24), İsviçreli (n=11), Polonyalı (n=12) ve Rus (n=12) olmak üzere 18 farklı milliyettendir.Verilerin toplanmasında sosyo-demografik formlar (yaş, cinsiyet, milliyet, antrenman yılı, haftalık antrenman sıklığı ve aynı antrenör ile çalışma yılı), sporcuların antrenörleri ile ilgili liderlik algılarını belirlemek için Leadership Scale for Sports (LSS) (Spor İçin Liderlik Ölçeği), antrenörleri ile ilişkilerini belirlemek için The Coach-Athlete Relationship Questionnaire (CART-Q) (Antrenör-Sporcu İlişkisi Ölçeği) ve sporcuların iletişim becerilerini ölçmek için The La Trobe Communication Questionnaire (LCQ) (La Trobe İletişim Ölçeği) kullanılmıştır. Bu araştırmada; yaş, cinsiyet, antrenman yılı, haftalık antrenman sıklığı ve aynı antrenör ile çalışma yılı değişkenlerine göre tenis antrenörlerinin sporcu algıları kapsamında liderlik tarzlarının analizi, antrenör-sporcu ilişkilerinin ve sporcuların iletişim beceri düzeylerinin tespiti yapılarak, aralarındaki ilişkiler incelenmiştir. Veriler SPSS 26.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programında analiz edilmiştir. Sonuç olarak, sporcuların antrenörleri ile ilgili liderlik davranışı algılarının iletişim becerileri üzerinde etkisi olduğu, ancak sporcuların antrenör-sporcu ilişkisi algılarının iletişim becerilerine etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca tenis sporcularının, en çok antrenörlerinin eğitici ve öğretici davranış modelini, en az ise otokratik ve olumlu geri bildirim davranış modelini tercih ettikleri ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda araştırmada ele alınan değişkenlerden elde edilen verilerle, yol analizi yapılarak antrenör ve sporculara önerilerde bulunulmuştur. Alan yazında tenisçiler üzerine konu ile ilişkili çalışma sayısı sınırlıdır, bu sebeple çalışmanın bilimsel bilgi birikimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of tennis players' relationships with their coaches and their leadership perceptions on communication skills. The data of the research were obtained from a total of 204 (n=117, 57.4% men and n=87, 42.6% women) athletes participating in the 2019 European Universities Tennis Championship. Athletes are German (n=17), Greek (n=6), Portuguese (n=17), Turkish (n=11), Spanish (n=9), Norwegian (n=11), French (n=14), Turkish (Turkish Republic of Northern Cyprus) (n=7), Croatian (n=6), Italian (n=6), British (n=12), Israeli (n=8), Albanian (n=6), Austrian (n=15), Montenegrin (n=24), Swiss (n=11), Polish (n=12) and Russian (n=12). Socio-demographic forms, Leadership Scale for Sports (LSS) to determine the leadership perceptions of the athletes about their trainers, The Coach-Athlete Relationship Questionnaire (CART-Q) to determine their relationships with their trainers, and The La Trobe Communication Questionnaire (LCQ) to measure the communication skills of the athletes were used to collect the data. In this study; analysis of leadership styles of tennis trainers within the scope of athlete perceptions, determination of coach-athlete relationships and communication skill levels of athletes and relationships between them were examined according to age, gender, training year, training frequency and duration of working with the same trainer. The analysis of the data was made in the SPSS 26.0 (Statistical Package for Social Sciences) package program. As a result, it was determined that the leadership behavior perceptions of the athletes about their coaches had an effect on their communication skills, but that the athletes' perceptions of the coach-athlete relationship did not affect their communication skills. In addition, it was found that tennis athletes mostly preferred the training and instruction behavior model of their coaches and at least the autocratic and positive feedback behavior model. In this context, path analysis was made with the data obtained from the variables discussed in the study, and suggestions were made to the trainers and athletes. In the literature, the number of studies related to the subject on tennis players is limited, so it is thought that this study will contribute to the scientific knowledge.