Arap Baharında Tunuslu kadınların rollerinin ve kazanımlarının incelenmesi
The examination of roles and achievements of Tunisian women during Arabian Spring
  1. Tez No: 663606
  2. Yazar: HANDE ORTAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tunus, Arap Baharı, Kadın, Kadın Hakları, Yasemin Devrimi, Tunisia, Arabian Spring, Women, Women Rights, Jasmine Revolution
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada Tunus'un“Arap Baharı”öncesinde ve sırasında kadınların halk hareketine etkilerinin ne yönde ve nasıl olduğu,“Arap Baharı”sonrasında kadınların kazanımlarının neler olduğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel tarama ve betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, erişilen ve katılmayı kabul eden 73'ü kadın 40'ı erkek, 113 Tunuslu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu ve anket kullanılmış, verilen cevapların frekans ve yüzdeleri analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların; Arap Baharının ortaya çıkmasında Tunuslu kadınların rollerinin olduğunu düşündükleri, Tunuslu kadınların Arap Baharından önceki sosyal, politik ve ekonomik durumunu kötü olarak değerlendirdikleri, Arap Baharı sırasında Tunuslu kadınların önemli rollerinin olduğunu belirttikleri, Arap Baharı sonrasında Tunuslu kadınların sosyal ve politik kazanımlarının olduğunu, Bugün Tunus'taki kadınların durumunu katılımcıların çoğunluğunun iyi olarak değerlendirdikleri, kadınların bugün Tunus iç ve dış politikalarını etkilemede geldikleri aşamayı Arap Baharı öncesine göre iyi, ancak daha da gelişmesi lazım şeklinde değerlendirdikleri bulgulanmıştır. Hande ORTAY, 2021
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to identify the contribution of Tunisian women to population movements in pre and while Arabian Spring, as well as to examine the achievement of women in the post Arabian Spring process. The techniques of descriptive scanning and descriptive analysis were applied. The research team comprises 113 people as 73 females and 40 males. To collect data, personal information form and questionnaire were used the answers are analyzed as frequency and percentage. According the outcomes of the study, it is thought that the women have an effect in the outbreak of Arabian Spring. The social, political and economic status of the women was regarded as insufficient before Arabian Spring. Women had an important role during the Arabian Spring. It is also thought that in the post Arabian Spring process women achieved many social and political gains. Many participants commented on the current status of women as better. They have also regarded the force of women to influence the interior and international policies as better when compared to the pre-Arabian Spring process by adding that this power has yet to increase. Hande ORTAY, 2021