Peri-implant hastalık riski ile hastalıkta etkin rol oynayan moleküllerin olası gen polimorfizmlerinin ilişkisi
Evaluation of peri-implantitis risk and genetic polymorphisms
  1. Tez No: 663624
  2. Yazar: MERVE BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ERHAN FIRATLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: peri-implantitis, periodontitis, tek nükleotid polimorfizmi, IL-10, MCP-1, NRAMP-1, CD14, peri-implantitis, periodontitis, SNPs, IL-10, MCP-1, NRAMP-1, CD14
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmamızda peri-implantitisin ve periodontitisin patogenezinde önemli rolü olan NRAMP-1, MCP-1, IL-10 ve CD14 moleküllerindeki tek nükleotid polimorfizmlerinin bu hastalıklara etkisi incelenmiştir. 33 peri-implantitisli, 32 periodontitisli ve 33 sağlıklı toplam 98 birey çalışmamıza dahil edilmiştir. Alınan tükürük örneklerinden DNA izole edilmiş ve gerçek zamanlı PZR yöntemi kullanılarak referans erime eğrilerine göre tek nükleotid polimorfizmleri belirlenmiştir. İstatistiksel analiz verileri SPSS yazılımında Fisher kesin olasılık testi yapılarak elde edilmiştir. Peri-implantitis, periodontitis ve sağlıklı bireylerdeki allel dağılımı ve genotip yapısı incelendiğinde NRAMP1(rs17235409) geninde A alleli peri-implantitisli grupta, G alleli ise sağlıklı bireylerde daha fazla gözlenmiştir. CD14(rs2569190) geninde AG genotipi sağlıklı bireylerde peri-implantitisli ve periodontitisli bireylere kıyasla daha fazla iken homozigot durumlar AA ve GG peri-implantitis ve periodontitisli bireylerde daha fazla bulunmuştur. AG genotipi peri-implantitisli bireylerin %42,4'ünde, periodontitisli bireylerin %46,9'unda ve sağlıklı bireylerin %78,8'inde gözlenmiştir. IL-10(rs1080872) ve MCP-1(rs1024611) genlerindeki polimorfizmler ile periodontitis ve peri-implantitis arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bazı moleküller için ayrı çalışmalar olsa da Türk populasyonunda NRAMP-1, MCP-1, IL-10 ve CD14'ün birlikte incelendiği peri-implantitisli ve periodontitisli bireyler üzerinde yapılan ilk çalışmadır. Sonuçlarımız NRAMP-1 genindeki polimorfizmin peri-implantitis için önemli bir biyobelirteçler olduğunu göstermiştir. MCP-1, IL-10 ve CD14 genlerindeki polimorfizmin peri-implantitis ve periodontitiste belirleyici etkisini ortaya koymak için farklı populasyonlarda ve daha büyük örneklem sayısına sahip çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
The present study was investigated that the effects of single nucleotid polymorphisms(SNPs) in NRAMP-1, MCP-1, IL-10 and CD14 molecules which play an important role in the pathogenesis of peri-implantitis and periodontitis. Our study included a total of 98 individuals (33 peri-implantitis, 32 periodontitis and 33 healthy individuals). DNA was extracted from saliva samples. Single gene polymorphisms were determined according to reference melting curves using real-time PCR method. Statistical analysis data were obtained by performing Chi-square test in SPSS software. When the allele distribution and genotype structure of the NRAMP-1 (rs17235409) gene in peri-implantitis, periodontitis and healthy individuals were examined, the A allele was higher in the peri-implantitis group. G allele was higher in the healthy group. AG genotype in CD14(rs2569190) is higher in healthy individuals compared to peri-implantitis and periodontitis groups, AA and GG homozygous conditions were found more in peri-implantitis and periodontitis groups. AG genotype was observed in 42.4% of individuals with peri-implantitis, 46.9% of individuals with periodontitis and 78.8% of healthy individuals. No statistically significant relationship was found between SNPs in IL-10(rs1080872) and MCP-1 (rs1024611) and the diseases. This is the first study investigating NRAMP-1, MCP-1, IL-10 and CD14 on individuals with peri-implantitis and periodontitis in the Turkish population. Our results showed that SNPs in NRAMP-1 gene is important biomarkers for peri-implantitis. Studies in different populations and larger sample groups are needed to reveal the determinant effect of SNPs in MCP-1, IL-10 and CD14 genes in peri-implantitis and periodontitis.