The role of women in political decision-making in Iraq (2003–2020)
Irak'ta kadınların siyasi karar alma mekanizmasındaki rolü (2003-2020)
- Tez No: 663690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Irak, Ataerkil Sistemler, Siyasi Katılım, Iraklı Kadınlar, Iraq, Patriarchy, Political Participation, Iraqi Women
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
2003 yılında gerçekleşen Amerika Birleşik Devletleri işgalinden beri, Irak sosyal, siyasi ve ekonomik krizlerle karşı karşıya kalmıştır. İşgalin ardından vaat edilen demokratik standartlar ise yasallaştırıldığı halde, ataerkil siyasi kültür nedeniyle faaliyete geçirilememiştir. Cinsiyetçi şiddet ve yaşamın her alanında maruz kaldıkları ayrımcılık nedeniyle Iraklı kadınlar demokratik sistemin gereği olan siyasal hayata katılım haklarını kullanamamaktadırlar. Bu tez, Iraklı kadınların genel olarak siyasete ve özellik olarakta siyasi karar alma süreçlerine katılmalarını engelleyen faktörleri tespit etmek amacıyla 2003 ve 2020 yılları arasında Irak'taki sosyal ve siyasi dinamikleri Feminist bir bakış açısıyla incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Since the invasion by the US forces in 2003, Iraq has been struggling to overcome social, political, and economic crises. The democratic standards that promised to bring social and political equality were legalized following the invasion; however, they could not be actualized due to the patriarchal political culture on Iraq. Thus, Iraqi women are still far from being able to enjoy their democratic rights of participating in political life, as they have been experiencing gendered violence and discrimination in all aspects of their lives. This thesis explores the social and political dynamics in Iraq between 2003 and 2020 through a feminist perspective in order to identify the impact of the patriarchal political culture that isolates Iraqi women from politics in general and prevents their participation in political decision-making mechanisms in particular.