Batı Sahra yerli halkının kendi geleceğini belirleme hakkına ilişkin bir inceleme
An investigation on indigenous people of the Western Sahara right to self-determination
- Tez No: 663812
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAŞAR GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kendi Geleceğini Belirleme Hakkı, Batı Sahra Sorunu, Polisario Cephesi, Fas, İspanya, Self-Determination, Western Sahara Problem, Polisario Front, Morocco, Spain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp ve Silahlı Çatışma Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Harp ve Silahlı Çatışma Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kuzey Afrika bölgesinin Atlantik kıyılarında çok önemli bir stratejik konumda bulunan Batı Sahra bölgesi, jeopolitik önemi sebebiyle sömürgecilik döneminde İspanyol egemenliği altına girmiştir. İspanyol sömürgeciliğini sonlandıran gelişme ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Batı Sahra bölgesini sömürgeciliğin tasfiyesi kapsamında ele almasıdır. Bu bağlamda uluslararası kamuoyu, Batı Sahra halkının referandum yoluyla kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olduğu düşüncesini ortaya koymuştur. Ancak 1975 yılında İspanyol sömürgeciliği sona ermiş olmasına rağmen bölge halkı, söz konusu hakkı kullanamamıştır. Bu sorunlu durum, Fas'ın bölgeye ilişkin iddiaları nedeniyle günümüzde de devam etmektedir. Dolayısıyla Batı Sahra Sorunu, Afrika kıtasında sömürgecilik sonrasında kendi geleceğini belirleme hakkının kullanılamadığı tek örnek olarak varlığını sürdürmektedir. Bu tezde de Batı Sahra Sorunu ele alınmakta ve“Batı Sahra Sorunu, uluslararası hukuka göre nasıl çözülmelidir?”sorusu ile“Batı Sahra Sorunu'nun on yıllardır sonlandırılamamış olmasında diğer aktörlerin etkisi nedir?”sorusu yanıtlanmaya çalışılmaktadır. Tezin hipotezi ise Batı Sahra halkının kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olmasına rağmen Fas'ın bölge politikalarının ve büyük devletlerle olan ilişkilerinin bu hakkın kullanılması açısından engel teşkil ettiğidir. Bu çerçevede tezde, Türkçe ve İngilizce kitap, makale gibi akademik kaynaklardan yararlanılmış ve literatür taramasını esas alan bir araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Western Sahara is located in a very important strategic location on the Atlantic coast of the North Africa region. The region in question came under Spanish rule during the colonial period due to its geopolitical importance. The development that ended Spanish colonialism is that the United Nations Security Council handles the Western Sahara region within the scope of the liquidation of colonialism. In this context, the international public has expressed the opinion that the people of Western Sahara have the right to self-determination through referendum. However, despite the end of Spanish colonialism in 1975, the people of the region could not use this right. This problematic situation continues today due to the claims of Morocco regarding the region. Therefore matter of the Western Sahara subsist as the only example in which the right to self-determination after colonialism cannot be used in the African continent. In this thesis, the Western Sahara Problem is discussed and“How should the Western Sahara Problem be solved according to international law?”and“What is the effect of other actors in the fact that the Western Sahara Question has not been resolved for decades?”questions are tried to be answered. The hypothesis of the thesis is that although the people of Western Sahara have the right to self-determinastıon, Morocco's regional policies and its relations with major states constitute an obstacle in terms of using this right. In this framework, Turkish and English articles, books and academic publications were used in the thesis, and a research was made based on literature review.