Medial patellar mesafenin lateral patellar mesafeye oranının patellar dizilim bozukluğu tanısında etkinliğinin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the diagnosis of patellar malalignment of the ratio of medial patellar distance to lateral patellar distance by magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 663912
  2. Yazar: AHMET BURAK AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL TOKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Troklear displazi, patella alta, TT-TG mesafesi, LPT açısı, ISI, LTI açısı, sulkus açısı, Trochlear dysplasia, patella alta, TT-TG distance, LPT angle, ISI, LTI angle, sulcus angle
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Patellofemoral sorunlar genç yaşta ve fiziksel olarak aktif bireylerde gelişmektedir. Dizilim bozukluklarının etiyolojisinde yer alan temel faktörler olan troklear displazi, tibial tüberkülde anormal lateralizasyon, patella alta durumlarına yönelik farklı görüntüleme yöntemleri ile çok sayıda ölçüm tanımlanmıştır. MRG; patellofemoral eklem sorunlarında yüksek yumuşak doku çözünürlüğü ve iyonizan radyasyon içermemesi nedeniyle yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın ana amacı MPM/LPM oranının patellofemoral dizilim bozukluğunu göstermekteki etkinliğini incelemektir. Çalışmada 200 diz MRG retrospektif olarak kas-iskelet sistemi ve MR konusunda tecrübeli bir radyolog tarafından değerlendirildi. Her bir diz için ISI, TT-TG mesafesi, sulkus açısı, LTI açısı, LPT açısı, MPM, LPM ve MPM/LPM oranı ölçümleri yapıldı. Ölçümler sonucunda diz MR'ları dizilim bozukluğu olan ve olmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grupta MPM/LPM oranı ile bu ölçümler arasındaki ilişki değerlendirildi. LPM uzunluğu ve MPM/LPM oranı dizilim bozukluğunu öngörmede istatistikî açıdan anlamlı olduğu bulunmuştur. Dizilim bozukluğunda en iyi tanısal performans MPM/LPM oranı için değer 1,07 üzeri kabul edildiğinde duyarlılık %71,2, özgüllük %59,4 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak; çalışmamızda ilk defa tanımlanan MPM/LPM oranının patellar instabilitede önemli bir potansiyeli olduğu söylenebilir. Ancak yapılacak prospektif çalışmalarla, cerrahi teknik ve kararında MPM/LPM oranının etkinliği değerlendirilebilir, farklı görüntüleme yöntemlerinde MPM/LPM oranı hesaplanabilir.
Özet (Çeviri)
Patellofemoral problems develop in young and physically active individuals. A large number of measurements have been described with different imaging methods for trochlear dysplasia, abnormal lateralization in the tibial tubercle, and patella alta, which are the main factors in the etiology of malalignment disorders. MRI is widely used in patellofemoral joint problems because of its high soft tissue resolution and does not contain ionizing radiation. The main aim of this study is to examine the effectiveness of MPM / LPM ratio in demonstrating patellofemoral malalignment. In the study, 200 knee MRIs were evaluated retrospectively by a radiologist experienced in musculoskeletal system and MRI. For each knee, ISI, TT-TG distance, sulcus angle, lateral trochlear inclination angle, LPT angle, MPM, LPM and MPM / LPM ratio were measured. As a result of the measurements, knee MRIs were divided into two groups as those with malalignment and without malalignment. The relationship between MPM / LPM ratio and these measurements was evaluated in both groups. LPM length and MPM / LPM ratio were found to be statistically significant in predicting malalignment. The best diagnostic performance in malalignment when the value for the MPM / LPM ratio was considered above 1.07, the sensitivity was 71.2% and the specificity was 59.4%. Consequently; MPM / LPM ratio, which was defined and used for the first time in our study, has an important potential in patellar instability. However, with prospective studies, the efficiency of MPM / LPM ratio in surgical technique and decision can be evaluated, and MPM / LPM ratio can be calculated in different imaging methods.