Yetişkin bireylerde benlik saygısı, boyun eğici davranış ve karakter özelliklerinin bağlanma stillerine göre incelenmesi
Self-esteem, submissive behavior and character features' examination according to attachment styles in adult individuals
  1. Tez No: 663916
  2. Yazar: SEBAHAT KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YEŞİM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Boyun eğici davranış, Karakter, Bağlanma stilleri
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada yetişkin bireylerde bağlanma stillerinin benlik saygısı, boyun eğici davranış ve karakter özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Türkiye'de yaşayan 18 yaş ve üzeri 295 kadın ve 103 erkek olmak üzere toplam 398 kişi ile gerçekleşmiştir. Araştırmada katılımcıların demografik bilgilerini öğrenebilmek için araştırmacı tarafından Sosyo-Demografik Bilgi Formu hazırlanmıştır. Bireylerin benlik saygısı düzeylerini ölçmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, boyun eğici davranış düzeyini ölçmek için Boyun Eğici Davranışlar Ölçeği, Kendi Kendini Yönetme ve İş Birliği Yapma karakter alt boyut düzeylerini saptamak için Mizaç ve Karakter Envanteri ve bağlanma stillerini belirlemek için İlişki Ölçekleri Anketi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre kayıtsız bağlanma stili puanları, benlik saygısı puanlarını pozitif yönde yordamaktadır. Katılımcıların kayıtsız bağlanma stilinden aldıkları puan arttıkça, benlik saygısı düzeyleri düşmektedir. Boyun eğici davranışlar ise korkulu bağlanma, kayıtsız bağlanma ve saplantılı bağlanma stilleri tarafından pozitif yönde yordanmaktadır. Bu bağlanma stillerinden alınan puanlar arttıkça, katılımcıların boyun eğici davranış düzeyleri artmaktadır. Bağlanma stillerinin kendi kendini yönetme ve iş birliği yapma karakter alt boyutlarını da anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Korkulu bağlanma ve kayıtsız bağlanma stilleri, kendi kendini yönetme düzeyini negatif yönde yordarken, güvenli bağlanma stili pozitif yönde yordamaktadır. Korkulu ve kayıtsız bağlanma stillerinden alınan puanlar arttıkça katılımcıların kendi kendini yönetme düzeyi düşmekte, güvenli bağlanma stili puanları arttıkça kendi kendini yönetme düzeyi artmaktadır. İş birliği yapma düzeyi ise kayıtsız bağlanma stili tarafından negatif yönde yordanırken, güvenli bağlanma stili tarafından pozitif yönde yordanmaktadır. Kayıtsız bağlanma düzeyi arttıkça bireylerin iş birliği yapma düzeyi düşmekte, güvenli bağlanma düzeyi arttıkça iş birliği yapma düzeyi artmaktadır. Araştırmada ele alınan bazı demografik değişkenlere göre yapılan incelemede ebeveyn ilişki durumu ile korkulu bağlanma ve saplantılı bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni ile korkulu bağlanma stili, saplantılı bağlanma stili, benlik saygısı ve iş birliği yapma karakter boyutu arasında anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Bireyin hayatının büyük çoğunluğunu geçirdiği yere göre boyun eğici davranış düzeyinin ve kendi kendini yönetme düzeyinin farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate self-esteem, submissive behavior and character features accorging to attachment styles in adult individuals. Study was conducted with living in Turkey 18 years and older 398 people in total including 295 women and 103 men The Rosenberg Self-Esteem Scale was used to measure the self-esteem levels of individuals, the Submissive Behaviors Scale to measure the levels of submissive behavior, the Temperament and Character Inventory to determine the character sub-dimension levels of Self-Directedness and Cooperativeness and the Relationship Scales Questionnaire to determine attachment styles. According to the results of the study, dismissing attachment style scores positively predicted self-esteem scores. The score participants get from dismissing attachment style as it increases, their self-esteem levels decrease. Submissive behaviors are positively predicted by fearful attachment, dismissingattachment and preoccupied attachment styles. As the scores obtained from the these attachment styles increase, the submissive behavior levels of the participants increase. It was found that attachment styles significantly predicted the character sub-dimensions of self-directedness and cooperativeness. While fearful attachment and dismissing attachment styles negatively predicted the level of self-directedness, secure attachment style positively predicted it. As the scores of fearful and dismissing attachment styles increase the self-directedness level of the participants decreases, and as the secure attachment style scores increase the level of self-directedness increases. Cooperativeness level is negatively predicted by the dismissing attachment style, while it is positively predicted by the secure attachment style. As the level of dismissing attachment increases the level of cooperativeness of individuals decreases and as the level of secure attachment increases the level of cooperativeness increases. A significant relationship was found between parental relationship status' fearful attachment and preoccupied attachment styles in the analysis conducted according to some demographic variables discussed in the study. A significant difference was found between the gender variable and the fearful attachment style, preoccupied attachment style, self-esteem and cooperativeness character dimension. It was found that the level of submissive behavior and level of self-directedness differ according to the place where the individual spent most of life. Keyword: Self-esteem, Submissive behavior, Character, Attachment styles