Preeklampsi hastalarında ağır metal düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of heavy metal levels in preeclampsia
- Tez No: 663992
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARAER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ağır Metal, Hipertansiyon, Kadmiyum, Kurşun, Preeklampsi, Cadmium, Heavy Metal, Hypertension, Lead, Preeclampsia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Preeklampsi Hastalarında Ağır Metal Düzeylerinin Değerlendirilmesi Amaç: Yirminci gebelik haftasından sonra gelişen yüksek tansiyon ve idrarda protein atılımı ile karakterize preeklampsi, hem anne hem de yenidoğan için en önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Preeklampsinin etyolojisi halen tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada, kadmiyum ve kurşunun preeklampsi etyopatogenezinde etkili olup olmadığının araştırılması amaçlamıştır. Yöntem: Seksenbir (81) preeklampsi tanısı konulan hasta ile 50 sağlıklı kontrol gebe çalışmaya dâhil edilmişlerdir. Hastalara ait serum örneklerinde kadmiyum ve kurşun miktarları atomik absorbsiyon spektroskopi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Preeklampsi hastaları kontrol sağlıklı gebeler ile karşılaştırıldığında her iki grup arasında yaş ve vücut kitle indeksi açısından istatistiksel anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Serum kadmiyum düzeyi preeklampsi hastalarda ortanca 1472 µg/l (min:37,2; maks:13620) iken kontrol grubunda ortanca 2091 µg/l (min: 4.56; maks: 9550) bulunmuştur. Serum kadmiyum düzeyi açısından preeklampsi tanısı konmuş gebelerle ile kontroller arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır. Serum kurşun düzeyi preeklampsi tanılı hastalarda ortanca 326 µg/l (min: 0,12; maks:4238) iken; kontrol grubunda 8,29 µg/l (min: 2,83; maks: 25,60) bulunmuştur. Serum kadmiyum düzeyleri arasında her iki grup arasında istatistiksel analamşı bir farklılık yokkun; serum kurşun düzeyinin sağlıklı kontrol gebeler ile karşılaştırıldığında preeklampsi hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Preeklampsi hastalar serum kurşun düzeyleri normotansif sağlıklı gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı yüksektir. Bu, kurşunun preeklampsi etiyolojisinde katkıda bulunan bir faktör olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluatıon of Heavy Metal Levels ın Preeclampsıa Aim: Preeclampsia is characterized by high blood pressure and urine protein and is one of the most important causes of morbidity and mortality for both mother and newborn. The etiology of preeclampsia is still unknown. To determine the role of serum levels of heavy metals (Cadmium (Cd) and lead (Pb)) in the aetiology of preeclempsia Method: Eighty-one (81) pregnant women with preeclampsia and 50 healthy pregnant controls were recruited. Serum samples were collecte nad the levels of Cd and Pb were measured using atomic absorption spectrometry. Results: There was no statistically significant differences between pregnant women with preeclampsia and controls regarding age and body mass index. The median sera cadmium levels was 1472 µg/l (min:37,2; maks:13620) in women with preeclampsia and 2091 µg/l (min: 4.56; max: 9550) in control pregnant women. The median sera lead levels was 326 µg/l (min: 0,12; max:4238) in women with preeclampsia and 8,29 µg/l (min: 2,83; maks: 25,60) in healthy controls. There was no statistically significant difference sera between two groups regarding serujm cadmium levels, but there was statistically significant difference between two groups regarding serum lead levels. Conclusion: A significant difference in serum lead concentration was found between pregnant women with preeclampsia and healthy controls. This suggests that lead may be a contributing factor in the aetiology of preeclampsia.