Prediyabet hastalarında biyoelektriksel impedans parametrelerinin karotis intima media kalınlığı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of bioelectric impedance parameters with karotid intimate media thickness in prediabetic patients
- Tez No: 663991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HAKAN TAŞOLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Karotis İntima-Media Kalınlığı, Biyoelektriksel İmpedans Analizi, Yağ - Kas Oranı, Prediabetes, Carotid Intima-Media Thickness, Bioelectrical Impedance Analysis, Fat - Muscle Ratio
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Diyabetin ateroskleroz ve buna bağlı mortalite ve morbidite artışına neden olduğu bilinen bir gerçektir. Diyabetin pek çok hastalıkta prognozu kötüleştirdiği, kan şekeri kontrolünün hayat kalitesini arttırdığı ve yaşam ömrünü uzattığı ile ilgili pek çok çalışma yapılmıştır. Prediyabet; diyabet öncesi bir durumu ifade eder ve etkileri yeni çalışmalar ile ortaya konan klinik bir durumdur. Prediyabetin de diyabet gibi pek çok ek hastalığa yol açacağı çeşitli çalışmalar ile belirlenmiş olup erken tedavinin hayat kalitesinde ciddi artış yapacağı bir gerçektir. Atherosklerozun bir göstergesi olarak kabul edilmiş olan karotis intima media kalınlığının, prediyabet hastalarında biyoelektriksel impedans cihazı ile ölçülen yağ-kas oranı ile ilişkisi bize; prediyabet hastalarında aterosklerozun başlayıp başlamadığını ve bu durumun yağ-kas oranı ile ilişkisini gösteren mühim bir bulgu olacaktır. Çalışmamızın sonunda prediyabetin yaştan bağımsız olarak karotis intima media kalınlığında dolayısı ile ateroskleroz riskinde anlamlı artışa sebep olduğunu ve bu durumun vücut yağ-kas oranı ile anlamlı ilişki içerdiğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that diabetes causes atherosclerosis and associated mortality and morbidity increase. Many studies have been conducted to show that diabetes worsens the prognosis in many diseases, blood sugar control increases the quality of life and prolongs life. It has been determined by various studies that prediabetes will cause many additional diseases such as diabetes, and it is a fact that early treatment will significantly increase the quality of life. The relationship between carotid intima-media thickness, which is accepted as an indicator of atherosclerosis, with the fat / muscle ratio measured by bioelectrical impedance device in prediabetes patients; It will be an important finding indicating whether atherosclerosis has started in prediabetes patients and its relation with fat-muscle ratio. At the end of our study, we determined that prediabetes caused a significant increase in carotid intima-media thickness and thus atherosclerosis risk, regardless of age, and that this situation had a significant relationship with body fat / muscle ratio.