Diyabetik retinopatisi olan tip 2 diyabetiklerde retinol binding protein-4 düzeyinin retinopati progresyonu ve varlığı ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 664019
  2. Yazar: ENES ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA GÜLDAL ALTUNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: RBP-4, diabetic retinopathy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Tip 2 Diyabetes Mellitus (DM) tanılı hastalarda retinopati gelişimi ile retinol binding protein 4 (RBP-4) düzeyleri arasında ilişki olduğunu göstermek amaçlanmıştır. Bu sayede retinopati komplikasyonu gelişmeden komplikasyon riskini ön görmek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya hastanemiz polikliniklerine başvuran 25-80 yaş arası, çalışma için onamı alınmış, kooperasyon ve oryantasyonu yeterli olan, Tip 2 diyabet tanılı 82 hasta dahil edildi. 82 kişilik bu hasta grubundan ilave olarak alınan kan örnekleri santrifüj edildi ve bu örneklerden uygun kit temin edildikten sonra retinol binding protein-4 (RBP-4) düzeyleri çalışıldı. Gebe, akut enfeksiyon, akut vasküler olay, malignite hikayesi olanlar, ileri evre böbrek yetmezliği olanlar, ileri kalp yetmezliği öyküsü olan , akut koroner sendrom öykülü hastalar , karaciğer sirozu öyküsü olan hastalar , kooperasyon ve oryantasyonu yetersiz hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular:Çalışmaya retinopatisi olmayan gruptan 12 kadın, 11 erkek, hafif retinopati grubundan 16 kadın 13 erkek ve ağır retinopati grubundan ise 18 kadın, 12 erkek olmak üzere çalışmaya toplam 82 hasta katılmıştır.Çalışmaya katılan retinopatisi olmayan hastaların yaş ortalaması 56,13±9,16, hafif retinopati grubunun yaş ortalaması 61,76±7,03 ve ağır retinopati grubunun yaş ortalaması ise 58,50±9,24'tür.Retinopatisi olmayan grubun RBP-4 değeri ortalaması 0,468±0,15 ng/ml, hafif retinopati grubunun RBP-4 değeri ortalaması 0,547±0,16 ng/ml ve ağır retinopati grubunun RBP-4 değeri ortalaması ise 0,591±0,18 ng/ml'dir. Çalışmamızda plazma RBP-4 düzeyi ile WBC, NEU, HGB, PLT, HbA1c, LDL, trigliserid, GGT, CRP, ürik asit arasında anlamlı ilişki olmadığı görüldü.Retinopatisi olmayan grupta plazma RBP-4 düzeyi ile hastaların yaşı arasında, ağır retinopati grubunda ise plazma RBP-4 düzeyi ile mikroalbumin/kreatinin oranı arasında anlamlı istatistiksel fark saptandı. Diyabetik retinopatisi olan hastalarda, diyabetik retinopatisi olmayan gruba göre plazma RBP-4 düzeylerinin anlamlı olarak yüksek olduğunu saptadık. Sonuç: Çalışmamız sonucunda plazma RBP-4 düzeyinin diyabetik retinopati varlığı ve evresi ile anlamlı ilişkisinin olduğu saptanmıştır. Buna ek olarak her ne kadar ileri kronik renal hasarlı hastaları çalışmaya dahil etmemiş olsakta ağır retinopati grubunda plazma RBP-4 düzeylerinin mikroalbumin/kreatinin oranı ile istatistiksel anlamlı ilişkide olduğunu gördük. Bu da bize plazma RBP-4 düzeyinin sadece diyabetik retinopati tanı ve taramasında değil diyabetik nefropati gibi hayatı tehdit eden diğer diyabet komplikasyonlarının tarama ve erken tanısında kullanılabileceğini düşündürmekte. Ancak bu yöntemin pratikte kullanılabilmesi için çok sayıda kapsamlı çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimelere: RBP-4, diyabetik retinopati
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim is to show there is a relation between RBP-4 levels and development of retinopathy in patients diagnosed with type-2 DM. İn this way we predict the risk of retinopathy complication before its progression Materials and Methods: The sample was drown from the patients aged 25-80 years recorded as having type-2 DM and orientated, coopereted. Their consents were token. Additional blood samples token from the patients were configured and RBP-4 levels were studied. Pregnants, those havinf a histoy of malignancy, end stages kidney disease, advanced heart failure, acute coronary syndrome, liver cirrhosis and those with poor cooperation and orientation were excluded from this study. Findings: The sample was drown from 12 women, 11 men, from non-retinopathic group; 16 women, 13 men from mild retinopathic gropu; 18 women, 12 men from severe retopathic group. A total of 82 patients were included in this study. The overage age of patients with no retinopathy is 56.13±9,the overage of mild retinopathy 58.50±9.26, the overage mild retinopathy is 61.76±7.03.The overage RBP-4 volue of patients with no retinopathy is 0.468±0.15 ng/ml, patients with mild retinopathy is 0.547±0.16ng/ml, patients with severe retinopathy is 0.591±0.18 ng/ml. There was no significant difference between the plasma level of RBP-4 and WBC, NEU, HGB, PLT, HbA1c, triglycerides, GGT, CRP and uric acid. There was statistically significent difference between the plasma level of RBP-4 and microalbumine/creatinine rate patients withouty retinopathy. İt was also found that plasma RBP-4 level of patients with diabetic retinopathy were significently higher than patients with no retinopathy. Result: We found that there is a correlation between the plasma levels of RBP-4 and diabetic retinopathy. Additionally, despite the fact that patients with chronic renal failure were not studied on, there was significe correlation between the plasma RBP-4 levels and microalbumine/creatinine rate of patients with severe diabetic retinopathy. This shows that RBP-4 levels is not only used for the scaning and diagnosis of diabetic retinopathy, but also used for majör complications of DM like diabetic nephropathy which can be life threatining. Nevertheless, more researches should be done on this method to use it pratically.