Tam kan sayımı parametrelerinin akut apandisit tanısındaki değerinin araştırılması
Investigation of the value of complete blood count parameters in the diagnosis of acute appendicitis
  1. Tez No: 664035
  2. Yazar: ÖMER BAŞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Apandisit, Tam Kan Sayımı Parametreleri, Acil Servis, Acute appendicitis, complete blood count parameters, emergency department
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Karın ağrısı acil servislere en sık başvuru nedenlerindendir. Karın ağrısı ile başvuran hastalarda en çok tespit edilen acil cerrahi gerektiren patoloji akut apandisittir. Akut apandisit tanısı klinik değerlendirme, laboratuvar testleri ve radyolojik görüntülemeler sonucu konulmaktadır. Ülkemiz acil servislerinin yoğunluğu göz önüne alındığında apandisit tanısı koymak her zaman kolay olmamaktadır. Apandisit tanısı konulamadığında ya da yanlış tanı konulduğu durumlarda gereksiz ameliyatlar sonucu morbidite ve mortalite oranları artmaktadır. Bu durum hem sağlık harcamalarındaki maliyeti artırmakta hem de hekimleri ciddi malpraktis davaları ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bu çalışmada karın ağrısı ile acile başvuran hastaların değerlendirilmesinde rutin olarak çalışılan tam kan sayımı tetkiki içerisinde yer alan parametrelerin akut apandisit tanısındaki değerini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Geriye dönük olarak planlanan bu çalışmaya 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında karın ağrısı şikayetiyle acil servise ayaktan ya da ambulansla başvuran, yapılan tetkikler sonucu apandisit ön tanısıyla ameliyata alınan ve patolojik inceleme sonucu apandisit tanısı kesinleştirilen 18 yaşından büyük hastalar dahil edildi. Apandisit grubunda yer alan hastalar patolojik inceleme sonuçlarına göre basit apandisit ve komplike apandisit olarak iki alt gruba ayrıldı. Kontrol grubuna ise rutin sağlık taraması amacıyla kan tetkiki yaptırmış, aktif şikayeti olmayan 18 yaşından büyük gönüllü sağlıklılar dahil edildi. Tüm grupların dosyaları hastane veri sistemi üzerinden geriye dönük olarak tarandı. Grupların acil servise başvuru anındaki demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, uyruk) ve tam kan sayımı tetkikinden elde edilen parametreler oluşturulan veri toplama formuna kaydedildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen apandisit hastalarının 388'i (%64.7), kontrol grubunun ise 380'i (%63.3) erkekti. Apandisit hastalarının yaş ortanca değeri 32, kontrol grubun yaş ortanca değeri ise 36 idi. Apandisit alt grupları incelendiğinde basit apandisit grubunun yaş ortanca değeri 31, komplike apandisit grubunun yaş ortanca değeri ise 36.5 bulundu. Kontrol grubuna kıyasla apandisit hasta grubunda lökosit, nötrofil, NRBC, NLR ve PLR değerleri anlamlı derecede daha yüksek bulunurken, lenfosit, RDW ve MPV ise anlamlı derecede daha düşük bulundu. Alt viii gruplar kıyaslandığında ise komplike apandisit grubunda basit apandisit grubuna göre NLR ve PLR değerleri anlamlı derecede yüksek iken lenfosit değerleri anlamlı derecede düşük bulundu. Sonuç: Akut apandisit erkeklerde ve dördüncü dekatta daha fazla görülmektedir. Hiçbir laboratuvar testi tek başına akut apandisit tanısı koydurmak için yeterli değildir. Klinik değerlendirme ve radyolojik görüntüleme yöntemleri ile apandisitten şüphelenilen hastalar için laboratuvar testleri tanıya yardımcı olarak kullanılabilir. Apandisitten şüphelenilen hastalar için lökosit, nötrofil, NRBC, NLR ve PLR değerlerinin yüksekliği ile lenfosit, RDW ve MPV değerlerinin düşüklüğü apandisit tanısı için yol gösterici olabilir. Ayrıca NLR ve PLR yüksekliği ile lenfosit düşüklüğü komplike apandisit hastalarında daha belirgindir. Bu testler yardımıyla komplike apandisit hastalarını erken dönemde tespit edebilmek, gelişebilecek komplikasyonları önlemek açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Abdominal pain is one of the main reasons for emergency department admission. In patients presenting with abdominal pain, acute appendicitis is the most common condition requiring emergency surgery. Acute appendicitis is diagnosed with clinical evaluation, laboratory tests, and radiological imaging. Considering the fullness of Turkey's emergency departments, it is not always easy to diagnose appendicitis. Morbidity and mortality rates increase when an unwarranted surgery is performed in the case of patients in whom appendicitis cannot be diagnosed or is misdiagnosed. Consequently, not only the cost of healthcare, but also the risk of a physician being charged with a case of serious malpractice increases. This study aimed at investigating the role of results of routine examination of complete blood count parameters in the diagnosis of acute appendicitis in patients with abdominal pain admitted to the emergency department. Materials and Methods: This retrospective study included patients older than 18 years, who were admitted to the emergency department from January 1, 2019 to December 12, 2019 because of abdominal pain; these patients came to the emergency department themselves or were brought via an ambulance. Upon medical examination, these patients were prediagnosed with appendicitis and underwent surgery; their diagnosis was confirmed after surgery. Patients in the appendicitis group were divided into two subgroups, namely, the simple and complicated appendicitis subgroups, according to the results of the pathological examination. The control group consisted of healthy volunteers aged ≥18 years, who underwent routine blood examinations for health screening and had no active complaints. All patient files were retrospectively scanned using the hospital data system. Demographic characteristics of the groups at the time of admission to the emergency department (age, gender, nationality) and results of the complete blood count examination were recorded in the data collection form. The data obtained were compared using the appropriate statistical methods. Results: In the appendicitis and control groups, 388 (64.7%) and 380 (63.3%) patients, respectively, were men. The median age of the patients in the appendicitis and control groups was 32 and 36 years, respectively. In the appendicitis subgroup, the median age of patients in the simple and complicated appendicitis subgroups was 31 x and 36.5 years, respectively. The leukocyte count, neutrophil count, number of nucleated red blood cells (NRBCs), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) were significantly higher, whereas the lymphocyte count, red cell distribution width (RDW), and mean platelet volume (MPV) were significantly lower in the appendicitis group than in the control group. A comparison of the subgroups showed that the NLR and PLR were significantly higher, whereas the lymphocyte counts were significantly lower in the complicated appendicitis subgroup than in the simple appendicitis subgroup. Conclusion: Acute appendicitis is more common in men, particularly in the fourth decade of their life. A single laboratory test is insufficient to diagnose acute appendicitis. Laboratory tests can be used in addition to clinical evaluation and radiological imaging as a diagnostic tool for patients with suspected appendicitis. High number of leukocytes, neutrophils, and NRBCs and high NLR and PLR, and a low lymphocyte count, RDW, and MPV may be useful indicators in confirming the diagnosis in patients with suspected appendicitis. In addition, high NLR and PLR and low lymphocyte counts were more prominently observed in patients with complicated appendicitis. Thus, results of routine blood examinations may enable early detection of complicated appendicitis, thereby preventing possible complications that may arise in the future.