Boşanma davalarında yargılama usulü
Judgment procedure in divorce cases
  1. Tez No: 664161
  2. Yazar: SÜLEYMAN TOPAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Divorce Cases, Civil Procedure Principles, Procedural Principles to be Applied in Divorce Cases, Law on the Establishment, Duties and Trial Procedures of Family Courts
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 452
Özet
Bu çalışma boşanma davalarında yargılama usullerinin tespiti amacıyla yapılmıştır. Çalışmada medeni usul hukukuna ilişkin usul kurallarının boşanma davalarının özelliğinden etkilendiği gözetilmek suretiyle bu davalarda uygulanan şekil ve esaslar, yasal düzenlemeler, yargı kararları ve doktrin görüşleri ışığında ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde boşanmada benimsenen sistemler, boşanmanın hukuki niteliği ve Türk Medeni Kanun'unda belirtilen boşanma sebepleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise boşanma davalarında önem arz eden yargılamaya hakim olan medeni usul hukuku ilkeleri ile boşanma davalarında yargılama süreci doktrin görüşleri, yargı kararları ve öneriler ışığında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise boşanma davalarına ilişkin özel düzenleme mahiyetinde olan geçici hukuki koruma kararları ve aile arabuluculuğu kurumu incelenmiştir. Tez kapsamında incelenen tüm hususlar göstermektedir ki, Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenen usul ilkelerinin boşanma davalarında aynen kullanılması pek mümkün görünmemektedir. Bu sebeple başkaca hukuk sistemlerinde olduğu gibi boşanma davalarına özgü olan mevcut ve yapılması önerilen tüm yargılama kuralları, Türk Medeni Kanunu'ndan ve Hukuk Muhakemeleri Kanun'undan ayrı olarak 4787 Sayılı Aile Mahkemeleri'nin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun kapsamında toplanmalıdır. Zira boşanma davalarına ait olmak üzere Aile Mahkemeleri'nin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'da ayrı bir başlık altında yargılama usul kurallarının düzenlenmesi halinde uygulamadaki görüş ayrılıkları da giderilmiş olacaktır. Anahtar Kelimeler : Boşanma Davaları, Medeni Yargılama Usul İlkeleri, Boşanma Davalarında Uygulanacak Usul İlkeleri, Aile Mahkemeleri'nin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to determine the trial procedures in divorce cases. In the study, taking into account that the procedural rules regarding the civil procedure law are affected by the characteristics of divorce cases, the form and principles applied in these cases were examined in detail in the light of legal regulations, judicial decisions and doctrinal opinions. In the first part of the study, the systems adopted in divorce, the legal nature of divorce and the reasons for divorce specified in the Turkish Civil Code were examined. In the second part, the principles of civil procedural law that dominate the judgment, which are important in divorce cases, and the trial process in divorce cases, are examined in the light of doctrine opinions, judicial decisions and recommendations. In the third part, temporary legal protection orders, which are special regulations regarding divorce cases, and family mediation institution are examined. All the points examined within the scope of the thesis show that it is unlikely that the procedural principles regulated in the Code of Civil Procedure can be used exactly in divorce cases. For this reason, as in other legal systems, all existing and proposed jurisdiction rules specific to divorce cases should be collected under the Law No. 4787 on the Establishment, Duties and Judicial Procedures of Family Courts, apart from the Turkish Civil Code and the Code of Civil Procedure. Because, in the case of regulating the judicial procedural rules under a separate heading in the Law on the Establishment, Duties and Trial Procedures of Family Courts related to divorce cases, differences of opinion in practice will also be eliminated.