Medenî Usûl Hukukunda re'sen araştırma ilkesi
The principle of ex officio investigation in Civil Procedure Law
  1. Tez No: 664238
  2. Yazar: FATİH TAHİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ÖZMUMCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Medenî Usûl Hukuku, Re'sen Araştırma İlkesi, Taraflarca Getirilme İlkesi, Vakıalar, Deliller, Civil Procedure Law, The Principle of Ex Officio Investigation, The Principle of Party Presentation, Facts, Evidences
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Medenî usûl hukukunda kural olarak taraflarca getirilme ilkesi geçerlidir (HMK m. 25). Taraflarca getirilme ilkesine göre, dava malzemesi yargılamaya taraflarca getirilir ve hâkim, tarafların ileri sürmediği vakıaları ve delilleri kendiliğinden dikkate alamaz. Taraflarca getirilme ilkesinin karşıtı ise re'sen araştırma ilkesidir. Re'sen araştırma ilkesinin uygulandığı yargılamalarda, dava malzemesinin yargılamaya getirilmesi konusunda, tarafların yanında hâkim de görevli kılınmıştır. Üç ana bölümden oluşan bu çalışmanın konusunu re'sen araştırma ilkesi oluşturmaktadır. Birinci bölümde, re'sen araştırma ilkesi ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Bu bölümde, öncelikle, re'sen araştırma ilkesinin anlamı, kapsamı ve işlevi incelenmiştir. Daha sonra re'sen araştırma ilkesinin medenî yargılamaya hâkim olan diğer ilkelerle ilişkisi ve uygulama alanı ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, re'sen araştırma ilkesi, ilk derece yargılaması açısından incelenmiştir. Son bölümde ise, re'sen araştırma ilkesinin uygulandığı yargılamalarda kanun yolları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a rule, the principle of party presentation is adopted in Civil Procedure Law (CCP art. 25). According to principle of party presentation, the parties present the facts and evidence to the court and the court cannot take into account the facts and evidence which have not been submitted by either party. The opposite of the principle of party presentation is the principle of ex officio investigation. Within the scope of the principle of ex officio investigation the courts cannot rely on the facts and evidence presented by the parties, the courts investigate these ex officio. The subject which contains three main chapter of this study constitutes the principle of ex officio investigation. In the first chapter, general information about the principle of ex officio investigation is explained. In this chapter, first of all, the meaning, scope and function of the principle of ex officio investigation are examined. In the second part of the study, the principle of ex officio investigation is examined in terms of the firt instance proceedings. In the last part, legal remedies in the trials in which the principle of ex officio investigation is applied are discussed.