Tâhâ ve Enbiyâ sûresinde Âsım ile diğer kırâat imamları arasındaki okuyuş farklılıkları
The reading differences between Asım and other Quran imams in surah Taha and Anbiya
- Tez No: 664272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kırâat, Ferş-i Hurûf, Kurrâ, Âsım, Vech, Readings, Brushes of letters, Reciters, Asim, Kind
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kırâat ilmi, islâmî ilimlerin en önemli dallarından biri olup bu ilmin tefsir, fıkıh, kelâm vb. birçok ilimle münasebeti söz konusudur. Geçmişten bu güne uygulanarak gelmiş olan bu ilim dalı icrası, bazı kelime ve ibarelere yüklediği anlamlar ve insanı meraka sevk eden olgusuyla birçok okuyucu, araştırmacı ve yazarın ilgisi haline gelmiştir. Çalışmamızda“Tâhâ ve Enbiyâ Sûresinde Âsım ile Diğer Kırâat İmamları Arasındaki Okuyuş Farklılıkları”adlı tez konumuz,“Bir hatimde bütün kırâat vecihlerini tedrîs etme'' diye tabir edilen ”İndirâc Metodu“ ve ”Kırâat-i Aşere“ (On Kırâat) açısından ele alındı. Ayrıca çalışmanın daha net anlaşılması için konuyla alakalı tablolar hazırlanıp sade bir üslupla izah edilmeye çalışıldı. Bununla beraber ”Ferş-i Hurûf" diye tabir edilen ihtilaflı kelimelerin, mana açısından tahlili yapılıp elde edilen sonuçlar çalışmanın sonunda belirtildi.
Özet (Çeviri)
The science of Qiraat is one of the most important branches of Islamic sciences and is related to many sciences such as interpretation, jurisprudene, doctrine and so on. This branch of science that continues to be applied for ages -with its performing, the meanings it attributes to some words and phrases, and its nature that makes people wonder-has attracted attention day by day and has become a field of interest for many readers, researchers and writers. In our study, which named by:“Differences in Reading between Asim and Other Imams in Surah Taha and Anbiya”; in terms of“Indiraj”method which is called“teaching all the verses in a hatim”and in“Qiraat-i asharah”(The ten qiraat), were studied. Also, in order to understand the subject more clearly and to have a higher practical rate, relevant tables were prepared with care and attention and tried to be explained in a simple understandable style. In addition, the disputed words, called“Ferş-i Hurûf”, were analyzed in terms of meaning and the results obtained were stated at the end of the study.