Geriatrik instabil intertrokanterik kırıklarda distal tutulumlu kalkarlı ve kalkarsız stem dizaynının klinik ve radyolojik sonuçlara etkisi
The effect of distally handled and lessed stem design on geriatric instable intertrocenteric fractures on clinical and radiological results
  1. Tez No: 664309
  2. Yazar: BURAK KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇİLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diafizyel, Geriatrik, Kalkar destekli, Calcar supported, Diaphyseal, Geriatric
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmamızda kalkar yapısının bozulduğu instabil intertrokanterik kırıklarda distal tutulumlu, diyafizden destek alan uzun femoral stemli endoprotezler ile tedavi etmiş olduğumuz olgularda kalkar destekli protezlerin kalkar desteği olmayan protezlerle kıyaslanmasını hedefledik. Ocak 2017 ile Temmuz 2020 tarihleri arasında, instabil intertrokanterik kırık nedeniyle diyafizyel tutulumlu (distal tutulumlu, uzun femoral stemli) parsiyel hemiartroplasti uygulanmış ve düzenli polinik takipleri yapılabilmiş, 70 yaş ve üzeri, basit düşme sonucu kırık gelişmiş 101 hasta çalışmaya dahil edildi. 70 yaş altı, patolojik kırıklı hastalar (örneğin, birincil veya metastatik kanser), çoklu travma ve ek organ yaralanması olan hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara lateral dekübit pozisyonda posterolateral girişim, Moore insizyon ile aynı cerrahi ekip tarafından (ayrıca aynı kıdemli cerrah tarafınca) yaklaşım sağlandı. Çalışmaya almış olduğumuz 101 hastanın son durum muayeneleri ve grafileri tekrarlandı. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle endeksi, komorbid hastalalıklar, AO kırık sınıflaması, ASA skorları, uygulanan anestezi tipi, perop kan tranfüzyonu, preop veya postop komplikasyonlar, Singh indeksi, Harris Kalça skoru (preop ve postop 3, 12, 24 ay), Palmer ve Parker skorları (preop ve postop 24 ay), kırık oluşumdan ameliyata kadar geçen süre, ameliyat sonrası tam ağırlıkla yürüme süresi, hastanede toplam yatış süresi kaydedilerek değerlendirildi. Tüm hastaların ameliyattan bir gün sonra harekete geçmeleri teşvik edildi. Hastaların tolere edebilecekleri ölçüde yük vermelerine izin verildi. Sonuç olarak çalışmamızda diafizyel tutulumlu uzun stemli endoprotez dizaynın geriatrik hastalarda insatbil intertrokanterik kırıklarda başarılı sonuçlar verdiği, diafizyel tutulumlu endoptrotezin kullanıldığı tip kırıklarda kalkarlı ve kalkarsız stem dizaynın radyolojik ve klinik olarak anlamlı fark yaratmadığı gösterilmiştir. Bu konuda randomize, prospektif, daha geniş vaka sayılı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect Of Distally Handled and Lessed Stem Design On Geriatric Instable Intertrocenterıc Fractures On Clinical And Radiological Results In our study, in cases of unstable intertrochanteric fractures in which the calcar structure is impaired, distal involvement, long femoral stem endoprostheses supported by the diaphysis were compared to targeted prostheses with non-hip prostheses. Between January 2017 and July 2020, 101 patients who underwent partial hemiarthroplasty with diaphyseal involvement (distal involvement, long femoral stem) due to unstable intertrochanteric fracture and who were able to perform regular polynic follow-ups, aged 70 years and over, who developed fractures as a result of simple falls were included in the study. Patients under 70 years of age, patients with pathological fractures (eg primary or metastatic cancer), multiple trauma and additional organ injuries were not included in our study. All patients included in the study were approached by the same surgical team (also by the same senior surgeon) with posterolateral intervention in the lateral decubitus position and Moore incision. Final state examinations and radiographs of 101 patients included in the study were repeated. Patients' age, gender, body mass index, comorbid diseases, AO fracture classification, ASA scores, type of anesthesia, perop blood transfusion, preop or postop complications, Singh index, Harris Hip score (preop and postop 3, 12, 24 months), Palmer and Parker scores (preop and postop 24 months), time from fracture to surgery, postoperative walking time with full weight, and total hospital stay were recorded. All patients were encouraged to take action the day after surgery. Patients were allowed to load as much as they could tolerate. In conclusion, in our study, it was shown that the long-stem endoprosthesis design with diaphyseal involvement yielded successful results in geriatric patients with instable intertrochanteric fractures, and that the stem design with and without calcars did not make a significant difference in radiological and clinical terms in fractures with diaphyseal involvement. There is a need for randomized, prospective studies with larger cases on this subject.